Desi interactiunile sociale sunt extrem de importante si au numeroase beneficii asupra activitatilor pe care le desfasuram, relatiile pe care le cream la job creeaza unele confuzii. Cat de sanatoase sunt prieteniile la birou si cat de departe putem sa mergem? Sfera profesionala schimba destul de mult lucrurile, mai ales cand vine vorba de relatiile intre oameni.
Chiar daca companiile nu doresc sa incurajeze prieteniile mult prea legate la job din simplul motiv ca productivitatea ar putea fi afectata, exista in acelasi timp si o regula nescrisa, prin care se incurajeaza buna comunicare si intelegere din simplul motiv ca relatiile sanatoase nu duc la situatii tensionate.
Intr-o era in care se pune accent din ce in ce mai mult atat pe bunastarea profesionala, cat si pe bunastarea personala, crearea unui mediu de munca placut este mai mult decat esential. De fapt, cercetatorii si oamenii de stiinta sunt de parere ca prieteniile la birou – inclusiv cele din viata personala – sunt cheia fericirii.
Ajungem astfel la o intrebare esentiala – cum intretinem prieteniile la birou?
Granitele trebuie delimitate foarte bine
Povestile de viata sau intamplarile hazlii sunt cu siguranta un deliciu in pauzele de cafea sau in pauzele de pranz, insa astfel de conversatii nu trebuie sa devina un obicei care afecteaza productivitatea. Granitele trebuie delimitate foarte bine. Exista prietenii la birou, insa exista si foarte multe sarcini si obligatii. Astfel, pentru a evita orice nemultumire din partea conducerii sau rezultatele nesatisfacatoare, angajatii trebuie sa delimiteze activitatile profesionale de activitatile de cunoastere si apropiere.
Iesirea din zona de confort
Cand avem proiecte importante, pe termen lung, cu totii ne dorim sa lucram cu persoanele pe care le apreciem cel mai mult, insa acest obicei nu este productiv. Pentru a avea acces la alta mentalitate, este recomandat ca angajatii sa iasa din zona de confort si sa lucreze cu persoane care gandesc diferit. Astfel, sedintele de brainstorming vor avea cu siguranta rezultate mult mai bune.
Barfa trebuie evitata cu orice pret
Barfa, oricat de savuroasa este uneori, trebuie evitata cu orice pret. Acest obicei toxic nu face altceva decat sa provoace tensiuni intre colegi sau sa creeze situatii destul de neplacute. In plus, taberele se pot schimba destul de repede, iar persoana populara poate deveni destul de usor tinta unor atacuri tacite. Este important de adaugat si faptul ca aceasta activitate, cea de a barfi, scade in mod considerabil credibilitatea oricarei persoane. Asadar, mai putina barfa si mai multa sinceritate si comunicare reprezinta cheia fericirii.
Egalitatea, extrem de importanta
De multe ori, avem tendinta sa tratam alte persoane cu superioritate. Sa tinem prea mult cont de functia mentionata in contractul de munca si prea putin de atributiile reale pe care le are fiecare in companie. Functia este doar un titlu, desigur, cu numeroase beneficii. Orice manager stie ca promovarea egalitatii este una dintre cheile esentiale pentru crearea unui mediu placut de munca. Un comportament politicos nu are nicio legatura cu performantele inregistrate de fiecare persoana in parte, iar acesta este alt subiect de discutie.
Te-ar putea interesa si: Richard Branson - pe primul loc in companie se afla angajatul, nu clientul!