Situatia economiei mondiale nu se va imbunatati in 2016, fiind afectata in continuare de probleme precum scaderea pretului petrolului si incetinirea economica a Chinei.
Economia mondiala in noul an va fi influentata de problemele din 2015. Ce mai importanta dintre acestea ar fi prabusirea pretului petrolului la un nivel nemaintalnit din 2004. Aceasta situatie are doua efecte: a crescut puterea de cumparare a companiilor si s-a redus inflatia la nivel global, multe tari fiind afectate chiar de inflatie negativa.
Sunt 16 luni de cand pretul petrolului a inceput sa scada de la 115 dolari pe baril, valoarea maxima atinsa in august 2014, si a ajuns in decembrie 2015 la 36 de dolari. Este posibil ca declinul sa continue pana la 30 de dolari pe baril.
Ca rezultat, inflatia va fi mai scazuta decat ar fi anticipat orice banca centrala a lumii. Aceasta scadere are efect asupra salariilor, dar si asupra comportamentului consumatorilor care pot amana consumul in asteptarea ieftinirii bunurilor sau din cauza incertitudinilor economice.
In anii anteriori crizei, inflatia din Marea Britanie se afla la nivelul tintei Bancii Angliei de 2%, iar angajatorii ofereau majorari salariale de 4%. Cu o inflatie aflata in prezent in jurul nivelului zero, angajatorii nu vor mai avea niciun motiv sa ofere creşteri salariale de peste 2%.
Aceasta situatie este importanta pentru ca bancile centrale urmaresc semnele de accelerare a majorării salariilor, dupa mai multi ani de crestere economica constanta si de scadere a somajului.
Fara o cresterea acelerata a salariilor, sunt motive mai putine pentru scumpirea creditelor. Astfel, inflatia si dobanzile vor ramane la un nivel scazut o perioada mai lunga decat s-a crezut initial.
O alta problema importanta pentru anul 2016 va fi situatia economica a Chinei. Unii analisti spun că Beijing-ul are totul sub control, altii spun ca tara se confrunta deja cu mari dificultati dupa ce mai multi ani au investit in fabrici nerentabile si afaceri imobiliare speculative, doar din nevoia de a avea un grad al somajului cat mai scazut, evitand astfel conflictele sociale.
Datele oficiale arata ca economia chineza inregistreaza in prezent o crestere anuala de 7%, dar in ceea ce priveste consumul de electricitate si transportul de marfuri se inregistreaza in continuare un avans scazut.
Riscul este ca tara sa scape de problemele provocate de spargerea unei bule speculative (in domeniul imobiliar si al constructiilor) prin crearea alteia.
Sursa: The Guardian