Dupa anii de pandemie si instabilitatea provocata de razboiul din Ucraina, Romania trece printr-o criza care se adanceste de la o luna la alta. Preturile continua sa creasca, in timp ce veniturile scad sau sunt in stagnare. Ne asteapta o iarna dificila, avand in vedere ca cele mai mari scumpiri au fost inregistrate la gaze si energie electrica, iar la capitolul hrana, alimentele de baza sunt in topul majorarilor de pret. Nici pentru cei care calatoresc nu sunt vremuri usoare. Tarifele pentru transportul aerian au crescut, iar multe companii sunt in impas, cu zboruri anulate. Asta in timp, salariile au inregistrat scaderi in mai multe sectoare. Institutul National de Statistica a publicat cele mai recente date privind evolutia preturilor si a salarilor.
Topul scumpirilor
Potrivit datelor INS, preturile de consum in luna august 2022 comparativ cu luna iulie 2022 au crescut cu 0,6%, iar rata inflatiei de la inceputul anului (august 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 11,6%. Marfurile alimentare si serviciile au inregistrat cele mai semnificative majorari. Cresteri de pret importante au fost si la utilitati.
In topul scumpirilor se plaseaza gazele, care au inregistrat o majorare a tarifelor cu 70,64% in luna august a acestui an fata de august 2021. Si la energie electrica s-a observat o crestere a tarifelor cu 16,37%.
Pretul carburantilor a fost majorat cu 31,48% in august 2022 fata de august 2021, insa in luna august 2022 fata de luna iulie, tariful pentru combustibili a scazut cu 2,28%.
Grav este ca alimentele de baza sunt in topul clasamentului scumpirilor. Cartofii, uleiul si faina, toate produse esentiale din cosul de cumparaturi, au inregistrat cresteri de pret. Cel mai mult cartofii, cu 54.34% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar si uleiul cu 49,68% si faina - 34,28%. Cresteri de pret insemnate au fost si la malai, lactate si conserve de legume. Aceste alimente au diferente de pret si de la o luna la alta. Spre exemplu, faina s-a scumpit cu 1.78% in august fara de iulie 2022, iar cartofii cu 1.18%.
La capitolul servicii, in top 3 scumpiri, in ultimul an, se afla: pe primul loc transportul aerian cu 33,91%, urmat de serviciile de apa, canalizare si salubritate cu 21% si transportul feroviar cu 20,92%.
Evolutia salariilor
Datele oficiale arata ca in luna iulie 2022, castigul salarial mediu brut a fost 6405 lei, cu 8 lei mai mic decat in luna iunie 2022. Castigul salarial mediu net a fost 3975 lei, in usoara scadere fata de luna precedenta, cu 2 lei.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (9549 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2273 lei).
In luna iulie 2022 comparativ cu iunie 2022, mai mult au castigat salariatii din sectoarele depozitare si transporturi; extractia, productia si furnizarea de energie electrica si termica; activitati in sectorul gazelor, masinilor si echipamentelor, agricultura sau vanatoare.
La polul opus, cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net au fost cu 14,2% in activitati de editare; intre 4,0% si 7,0% in fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice; intre 1,5% si 4,0% in extractia minereurilor metalifere.
Si bugetarii au castigat mai putin. Vorbim despre cei din invatamant, asistenta sociala si administratie publica.