Agentia Nationala de Administrare Fiscala continua controalele pentru a creste gradul de conformare voluntara si colectare a sumelor reprezentand taxe si impozite. Presedintele ANAF, Lucian Heius, a precizat intr-o interventie la un post national de televiziune faptul ca tintele controalelor sunt in prezent marile companii unde exista suspiciuni de evaziune si companiile care au inregistrat pierderi fiscale recurente.
“ANAF nu vaneaza micii intreprinzatori”
Campania de stimulare a conformarii voluntare si crestere a gradului de colectare in randul companiilor din Romania a demarat inca din vara. ANAF a transmis atunci inspectorii fiscali vor verifica in principal marii contribuabili care inregistreaza pierderi fiscale recurente. Mai exact, se urmareste modalitatea de inregistrare a veniturilor in contabilitate si cheltuielile inregistrate cu scopul de a diminua profitul. Astfel, operatiunile de control au fost directionate catre zonele cu risc ridicat de incalcare a legii.
Ulterior au aparut acuzatii potrivit carora ANAF ar vana micii intreprinzatori, in loc sa se indrepte spre marii evazionisti. Intr-o interventie la postul national de televiziune B1, presedintele ANAF a transmis o noua clarificare:
„Eu am spus, cand am preluat mandatul de presedinte ANAF, ca n-o sa irosesc forta de control pe care o are ANAF controland firmele mici. Trebuie sa directionam efectivele pe care le avem catre marii contribuabili, ci mai ales unde e evaziunea fiscala. Atunci, facem analize de risc la care lucram luna de luna. De cinci luni nu cred poate o firma sa spuna ca a fost controlata cum era in anii precedenti. Antifrauda s-a dus spre locurile unde chiar se face marea evaziune fiscala” a precizat seful ANAF.
Presedintele Agentiei Nationala de Adminisreare Fiscala a subliniat si faptul ca Direcția generală de administrare a marilor contribuabili furnizează 48% din totalul încasărilor la bugetul general consolidat.
Companiile de stat pe lista rusinii
Institutia continua publicarea listelor cu marii datornici. Paradoxal, pe lista se regasesc in numar foarte mare companii de stat cu datorii uriase. CFR Marfa si TAROM sunt printre companiile care nu si-au achitat datoriile la stat. Spitale, clinici si echipe de fotbal completeaza lista rusinii. Doar firmele care au datorii fiscale de la 100.000 de lei in sus sunt incluse in aceasta lista.
Sunt publicate obligatiile fiscale restante totale care depasesc urmatoarele plafoane:
a) 500.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
b) 250.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
c) 100.000 lei, in cazul celorlalte categorii de debitori.
Potrivit legislatiei, „in termen de 15 zile de la achitarea integrala a obligatiilor fiscale datorate, organul fiscal central opereaza, din oficiu, modificarile pentru fiecare debitor care si-a achitat aceste obligatii, in sensul eliminarii din liste”.