Pare greu de crezut, dar este adevarat. O companie de 5,4 miliarde de dolari se poate naste chiar si intr-o dulgherie, daca pasiunea si puterea de munca sunt cele doua coordonate esentiale care sustin cresterea unui business. Povestea aceasta este cartea de vizita a unuia dintre cele mai faimoase branduri internationale, si anume Lego.
Anul 1932 marcheaza inceputul companiei Lego. Ole Kirk Christiansen, al zecelea copil al unei familii dintr-un sat din Danemarca, a fondat o companie producatoare de bunuri de larg consum.
Ole Kirk Kristiansen era un simplu mester tamplar din Danemarca, care vindea scari, scaune, mese de calcat si jucarii din lemn. Se pare ca la inceput primele produse erau realizate integral din lemn, iar vanzarile de scari si mese de calcat aduceau cel mai mare profit.
Odata cu criza economica mondiala, situatia s-a schimbat. Pentru a isi salva business-ul, Christiansen a fost nevoit sa isi intoarca atentia spre o singura parte din acest domeniu, pe care sa o exploateze mai avantajos.
Acest moment de cotitura este, de fapt, unul revelator. Fabrica incepe sa se axeze pe productia de jucarii din lemn, reusind sa avanseze treptat, dar sigur in aceasta nisa.
Foarte interesant este si faptul ca Lego inseamna, in esenta, o afacere de familie. Ole Kirk Christiansen a fost sustinut in mod constant de fiul sau, Godfred. Acesta si-a ajutat tatal de la varsta frageda de 12 ani, iar, la varsta de 17 ani , el crea deja primele modele de jucarii.
Dupa lansarea productiei de jucarii, Christiansen s-a ocupat de cautarea unui nume pentru companie. Felul in care a ajuns la numele de Lego este si mai interesant. Le-a cerut angajatilor sa gaseasca un nume pentru companie, iar din toate ideile primite, a ales numele de “LEGO”.
Termenul este o combinatie intre cele doua cuvinte daneze “LEg GOdt", care inseamna “a se juca frumos”. Era anul 1934 si compania avea numai 6-7 angajati. Ulterior, Christiansen avea sa afle ca „lego” inseamna in limba latina „a pune impreuna”. Termenul vine ca o manusa filozofiei care va caracteriza viitorul glorios al companiei. Chiar conexiunea va insemna unul dintre cele mai importante plusuri de valoare prin care se va caracteriza brandul Lego. Pentru ca Lego aduce impreuna imaginatia si dorinta de a construi, ii strange laolalta pe oameni (jucariile Lego fiind intotdeauna un motiv de socializare pentru cei mici), si combina produsele de calitate cu ideile creative pe care le reprezinta diversele jucarii, prin teme si colectii dedicate.
In urmatorii ani, Lego a crescut in mod exponential. De la o mana de angajati, Lego a ajuns la 50 de angajati, pana in anul 1948. Linia de produse a evoluat si ea: cu o rata Lego, umerase, cu personajul lui Hans Ch. Andersen, Numskull Jack pe o capra, mingi pentru bebelusi, si diverse cuburi din lemn.
Godfred va agata motto-ul personal al tatalui sau in fiecare atelier de tamplarie unde lucreaza angajatii lor. Acesta ofera un adevarat exemplu de perfectionism si respect pentru munca: “Doar cel mai bun este destul de bun” („Der bedste er ikke for godt“).
In anul 1936, compania avea in portofoliu 42 de tipuri de jucarii.
Prima rata din lemn, creata de Lego, se numeste “Kirk's Sandgame”, pe care o vor comercializa si drept prima lor jucarie de constructie.
In anul 1940, compania Lego trece printr-un moment de cumpana. Singura fabrica si depozitul Lego ard din temelii, din cauza unui incendiu. Dupa restaurare, compania Lego s-a axat exclusiv pe producerea de jucarii. Va urma extinderea companiei, in anul 1947, cand tatal si fiul au ideea geniala de a cumpara o masina de injectat mase plastice.
Ideea le deschide in fata un nou drum de business. Ole şi Godtfred construiesc primele versiuni de Lego din plastic. La sfarsitul anilor 1940, compania avea un stoc de aproape 200 de modele diferite de jucarii din lemn si plastic.
In anul 1949, apar si “Automatic Binding Bricks”, un precursor al ultracunoscutelor caramizi de Lego. Acestea se vindeau la inceput exclusiv in Danemarca, iar pachetul continea patru culori diferite.
In anul 1953, “Automatic Binding Bricks” au primit numele de Lego Bricks, asa cum le cunoastem si astazi.
Peste cinci ani, in anul 1958, fondatorul Lego se stingea din viata, la varsta de 66 de ani. Compania a ramas fiului, Godfred, care va aduce produselor Lego o modernizare ce le va consolida notorietatea mondiala.
Godfred va patenta un nou model, mai modern, al caramizilor Lego. In anii ’60, Lego a fost afectat de un alt incendiu, care a condus compania la decizia de a abondona total productia de jucarii din lemn.
La inceputul anilor ’60, Lego devine o marca internationala, cu vanzari in Suedia, Elvetia, UK, Franta, Belgia, Germania, si chiar Liban. De-a lungul anilor, tot mai multe tari au inceput sa vanda jucarii Lego, inclusiv SUA, in anul 1973. Compania ajunge sa aiba peste 500 de angajati.
Un alt an de referinta este 1963, cand materialul folosit pentru piesele Lego a devenit unul non-toxic, alegerea fiind gandita pentru a mari siguranta copiilor.
In 1964, pentru prima data in istorie, clientii au putut sa cumpere seturi Lego, care contineau parti si instructiuni pentru a construi un model particular.
Mai tarziu, Lego a introdus jucarii care aveau teme precum orasul (1978), castelul (1978), spatiul cosmic (1979), piratii (1989), Western (1996), Star Wars (1999) si Harry Potter (2001).
Ajungand mai aproape de zilele noastre, brandul LEGO s-a extins si in alte domenii. Il gasim pe piata jocurilor video si a productiei de filme. Pentru mai bine de jumatate de secol, aceste piese micute au dezvoltat imaginatia si au acaparat interesul copiilor din intreaga lume.
Pasiunea, dorinta de inovare constanta, si capacitatea de a trece peste obstacole au condus compania Lego la succesul de care se bucura astazi ca brand.
Lucruri pe care nu le stiati despre Lego:
- 1951: este realizat primul film despre Lego. Fotograful este Christian Lund, iar filmul este alb-negru si mut.
- anul 1953: Numele LEGO este trecut pe fiecare piesa
- Lego devine marca inregistrata pe 1 mai 1954
- Godtfred Kirk Christiansen este numit Vicepresedinte la Lego in ziua in care implineste 30 de ani
- 1966: Lego este vandut in 42 de tari
- 2009: Lego Group este al cincelea cel mai mare producator mondial de jucarii, in termeni de vanzari.
- in anul 2006, Lego numara 4922 de angajati. Site-ul are aproape 8 mil. de vizitatori noi pe luna
- pe site-ul Lego, www.lego.com, iti poti construi design-ul modelului pe care apoi il poti cumpara online
- in anul 2015, Grupul Lego avea o cifra de afaceri de 5,4 miliarde de dolari
- in anul 2012, Lego a implinit 80 de ani. Puteti urmari online animatia dedicata povestii Lego, facuta publica cu ocazia acestei serbari.
Surse: Lego, History1900, Wikipedia, Tribuna