Piraeus Bank: depozitele au depasit creditele

Piraeus Bank: depozitele au depasit creditele

Subsidiara locala a grupului bancar elen Piraeus si-a imbunatatit indicele de solvabilitate cu 5 puncte procentuale, pana la 17,3%. Anul trecut, banca, care era extrem de activa pe piata creditului in perioada de boom, a inregistrat pentru prima data un raport credite/depozite subunitar, lucru care descopera o incetinire substantiala a activitatii de creditare in conditiile in care a scazut și valoarea depozitelor.

Avand in vedere ca traversa un amplu proces de restructurare, pierderile institutiei de credit s-au ridicat la aproape 43 de milioane de euro. Veniturile bancii din activitatea de creditare au scazut cu 10% fata de 2014, la 71 de milioane de euro, iar rata creditelor neperformante a fost de 4,3%.

 “Intreaga activitate a anului 2015 a fost orientata catre consolidare, chiar daca acest lucru a insemnat asumarea unor presiuni pe profitabilitate. Am luat masuri proactive de administrare a lichiditatii, avem active lichide de 700 milioane de euro si un raport credite brute/depozite subunitar de 0,95, fata de 1,26 la sfarsitul anului 2014. Am implementat masurile de mentinere a lichiditatii, fara a incuraja o politica de pricing ridicata la depozite” a precizat Catalin Parvu, CEO al Piraeus Bank Romania.

Pentru 2016 Piraeus Bank Romania anunta urmatoarea strategie: concentrarea pe integrarea de noi concepte si modele de business, in paralel cu preocuparea de a consolida baza de venituri (prin susținerea mai intensa a activitatii de creditare si controlul riguros al costurilor)

 Se va pune accent pe activitatea din orasele mari si sustinerea accesibilitatii serviciilor bancii, prin tehnologie, atat pentru companii, cat si pentru clienții persoane fizice.

Proces amplu de restructurare

“Obiectivele bancii au fost cu prioritate cele legate de implementarea planului de restructurare a grupului si de cresterea soliditatii operatiunilor, pentru a face fata celor doua mari momente de presiune din cursul anului: pe de-o parte impactul indirect al crizei datoriei suverane din Grecia, pe de alta parte variația de curs a francului elvetian, ce a dus la cresterea costului riscului de credit”, dupa cum se arata in comunicatul Piraeus.

Profit.ro a aratat ca instituția de credit va inchide 19 sucursale și agenții din luna aprilie.

In presa, s-a vehiculat ca Piraeus Bank Romania ar fi renuntat, in ultimul an, la circa 200 de angajati, oprindu-se la un total de personal de 1.435 persoane, reducand ci 10 unitati numarul unitatilor filialelor.

Sursa: Profit.ro