Penurie de meseriasi in Romania. Mii de locuri de munca vacante pe santiere si in comert.

Penurie de meseriasi in Romania. Mii de locuri de munca vacante pe santiere si in comert.

Ca Romania duce lipsa de meseriasi nu mai este o noutate pentru nimeni, problema este ca fenomenul migrarii muncitorilor din constructii, spre exemplu, s-a acutizat in ultimii ani. Avem mii de locuri de munca vacante pe santierele tarii, in timp ce romanii calificati in meserii de baza pleaca peste hotare, pentru un venit mai mare. Romania a ajuns sa importe forta de munca. Astazi, pe masa Executivului se afla un proiect de hotarare prin care se propune stabilirea pentru anul 2023 a unui contingent de 100.000 de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca din tara noastra.

 

Deficit de personal in comert si constructii

Potrivit datelor publicate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, in luna decembrie sunt disponibile 43.597 locuri de munca vacante la nivel national. O analiza a ofertelor arata ca cele mai multe locuri de munca sunt oferite pentru: lucrator comercial (2.864); muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet (2.606); muncitor necalificat la asamblarea si montarea pieselor (2.302). Am mai avea nevoie si de fierari betonisti (927); muncitor necalificat la spargerea si taierea materialelor de constructii (905).

Astfel, din cele 43.597 locuri de munca vacante declarate de angajatori la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, 2.235 sunt destinate persoanelor cu studii superioare, 8.182 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale, iar  21.040 locuri de munca sunt destinate persoanelor fara studii sau cu studii primare/gimnaziale. Cifrele confirma realitatea din teren. Ne lipsesc meseriasii, personalul pregatit si calificat sa lucreze pe santiere si in industrii-cheie ale economiei.

Cu toate ca exista oferte si avem si multi someri (peste 230.000 de romani nu au loc de munca), posturile vacante nu sunt ocupate. Meseriasii buni pleaca in strainatate pentru salarii mai mari. Recent, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii preciza ca in Romania sunt peste 400.000 de lucratori in constructii, in timp ce in Europa sunt peste 700.000 de romani care activeaza in acest domeniu.

Si nu doar sectorul constructiilor este vitregit de angajati, ci si alte domenii: comert, curierat, industria confectiilor si domeniul transporturilor. In aceste zone deficitul este de mii de angajati.

Romania vrea sa importe mai multa forta de munca

In timp ce romanii migreaza in tarile dezvoltate pentru un trai mai bun si salarii mai mari, autoritatile vor sa aduca in tara mai multi muncitori straini pentru a reduce deficitul de personal de pe piata muncii. Pe masa Guvernului se afla astazi un proiect de hotarare prin care se propune stabilirea pentru anul 2023 a unui contingent de 100.000 de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca din Romania. In nota de fundamentare a proiectului se arata ca:

“Principalele domenii de activitate conform clasificarii activitatilor din economia nationala CAEN pentru care s-au eliberat adeverinte in vederea ocuparii locurilor de munca vacante ce nu au putut fi ocupate deoarece nu a existat forta de munca disponibila, in perioada ianuarie – iulie 2022 se prezinta astfel:

-lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale - 22.649;

- restaurante - 8.687;

-activitati de protectie si garda - 6.620;

-activitati de contractare, pe baze temporare,a personalului - 6.070;

- transporturi rutiere de marfuri - 5.096;

-lucrari de constructii a altor proiecte ingineresti n.c.a. - 4.824”.