O echipa de cercetatori de la Tufts University este pe punctul de a reusi sa faca un pas important pentru medicina. Este vorba de aparitia firelor de sutura inteligente, echipate cu senzori de dimensiuni nanometrice, electronice, sau microfluide care colecteaza wireless informatie pentru diagnostic, in timp real, atunci cand se realizeaza suturi in tesutul corpului uman.
Potrivit unei lucrari publicate in Microsystems & Nanoengineering, aceste fire permit cercetatorilor sa monitorizeze parametrii fiziologici si sanatatea tesuturilor, inclusiv presiunea, stresul, tensiunea, sau temperatura.
Sticla sau siliciul au fost folosite si inainte, in senzori de dimensiuni nanometrice, pentru a usura colectarea informatiilor de diagnostic, dar acestea prezentau un dezavantaj: erau bidimensionale, fiind limitate la suprafete plate, neputand sa simta proprietatile dinauntrul corpului. Cel putin asa considera doctorul Sameer Sonkusale, director la Nano Lab, Tufts University.
“Ne-am dorit sa exploram modul in care am putea crea senzori capabili sa interactioneze cu tesuturile, pentru a strange informatii de diagnostic“, a declarat Sonkusale. Flexibilitatea firelor a fost principalul atu.
Impreuna cu autorul principal, Dr. Pooria Mostafalu, Sonkusale si echipa au dezvoltat fire de sutura care vor rezolva mai multe probleme medicale: “Unele fire transporta fluide, gratie actiunii capilare naturale, altele simt Ph-ul si glucoza, dar si temperatura sau tensiunea fizica din corp“, a adaugat Sonkusale.
Sonkusale si echipa sa au creat o intreaga platforma de diagnostic, bazata pe firele pentru sutura inteligente. Rezultatele sunt transmise in cateva secunde catre smartphone-uri si calculatoare.
“Noi credem ca aceste fire de sutura au potentialul de a fi incorporate in implanturi ortopedice, sau sa fie folosite ca suturi chirurgicale care sa ofere informatie importanta din interiorul tesutului“, a precizat, Sonkusale. De asemenea, ar putea sa fie de ajutor in tratamentul ranilor cronice, pentru a oferi informatia necesara tratamentelor de vindecare.
Echipa a efectuat doar studii de biocompatibilitate, pe termen scurt, pe soareci si in vitro, dar Sonkusale spera sa efectueze studii pe termen lung, imediat ce vor mai gasi diverse materiale alternative pentru compozitia firelor de sutura inteligente.
Sursa: Digital Trends