Parintii romani nu mai cred in scoala traditionala. Platesc pentru a-i ajuta sa studieze domeniile care ii pasioneaza.

Parintii romani nu mai cred in scoala traditionala. Platesc pentru a-i ajuta sa studieze domeniile care ii pasioneaza.

Invatamantul traditional nu mai prezinta incredere in randul parintilor din Romania. Acestia sunt de parere ca nu-i ajuta pe copii sa se pregateasca pentru cariera si piata muncii. Mai mult de jumatate dintre parintii chestionati, in cadrul unui studiu realizat de compania Reveal Marketing Research, sunt dispusi sa plateasca suplimentar pentru a-i sprijini pe copii si tineri sa studieze domeniile care ii pasioneaza cu adevarat.



O diploma nu este suficienta

Noul an scolar bate la usa, dar semnele nu sunt bune. Conform celui mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research, doar 34% dintre romani cred ca invatamantul traditional ii pregateste pe copii intr-o mare sau foarte mare masura pentru viata. Aceasta perceptie este mai puternica in mediul rural, comparativ cu mediul urban.

 

Datele cercetarii sunt ingrijoratoare:

28% dintre parintii cu copii sub 18 ani si-au transferat copiii la alte unitati de invatamant, in mai mare masura in perioada claselor V-VIII;

71% dintre romanii care au copii sau cunoscuti recent absolventi de liceu sau facultate spun ca acestia au intampinat dificultati in gasirea unui loc de munca;

56% dintre parintii cu copii sub 18 ani sunt dispusi sa plateasca pentru a le oferi copiilor oportunitatea de a studia domeniile care ii pasioneaza.

 

Calitatea educatiei si relatia elev-profesor ridica mari semne de intrebare parintilor din Romania. Din raspunsurile parintilor reiese faptul principalele motive pentru care parintii isi transfera copiii la alte unitati de invatamant sunt legate de calitatea educatiei oferite de scoala anterioara (38%), mutarea domiciliului (24%), conflictele sau problemele cu profesorii (17%), reputatia scolii (16%) si bullying-ul sau problemele intre copii (15%).

Astfel, pentru cei cu varste intre 7 – 10 ani, problemele cu profesorii reprezinta principalul factor de decizie, in timp ce pentru liceenii cu varste intre 15 – 18 ani, calitatea educatiei oferite de scoala anterioara devine motivul dominant.

 

Cum aleg parintii traseul educational al copiilor?

Potrivit studiului amintit, printre cele mai importante criterii in alegerea unei noi unitati de invatamant se numara:

calitatea si experienta cadrelor didactice (53%)

reputatia scolii (38%)

siguranta si mediul scolar (35%),

rezultatele academice ale institutiei (26%)

proximitatea fata de locuinta (23%).

 

Conform studiului, 71% dintre cei care au copii sau cunostinte apropiate absolventi de liceu sau facultate au intampinat dificultati in gasirea unui loc de munca. Parintii considera ca pentru a reduce rata somajului in randul tinerilor absolventi, cele mai eficiente masuri ar trebui sa include: imbunatatirea colaborarii intre institutiile de invatamant si angajatori , orientarea tinerilor catre domenii de studiu cu cerere pe piata muncii, dezvoltarea unui numar mai mare de programe de stagii si internship-uri si oferirea de salarii mai atractive.

 

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfasurat online in perioada 26 – 31.08.2024 pe un esantion de 1009 respondenti, reprezentantiv pentru universul persoanelor cu varsta 18+, utilizatori de internet, din mediul urban si mediul rural.