Uniunea Europeana si Mercosur (blocul comercial din America de Sud care cuprinde Argentina, Brazilia, Paraguay si Uruguay) au ajuns in data de 28 iunie 2019 la un acord politic vizand incheierea unui acord comercial ambitios, echilibrat si cuprinzator. Noul cadru comercial va consolida un parteneriat strategic politic si economic si va crea oportunitati semnificative de crestere sustenabila pentru ambele parti, respectand mediul si protejand interesele consumatorilor din UE si din sectoarele economice sensibile.
UE este primul partener major care incheie un acord comercial cu Mercosur. Acordul incheiat astazi va viza o populatie de 780 de milioane de locuitori si va intari si mai mult relatiile stranse politice si economice dintre UE si tarile din grupul Mercosur. El reprezinta un angajament asumat clar al ambelor regiuni pentru realizarea schimburilor comerciale in conformitate cu normele internationale si va oferi intreprinderilor europene un important punct de plecare intr-o piata cu un potential economic enorm. El va favoriza importantele reforme economice si modernizarea aflate in desfasurare in tarile din grupul Mercosur. Acordul respecta cele mai inalte standarde in materie de siguranta alimentara si de protectie a consumatorilor, precum si principiul precautiei pentru siguranta alimentara si normele de mediu si contine angajamente specifice privind drepturile lucratorilor si protectia mediului, inclusiv punerea in aplicare a Acordului de la Paris privind schimbarile climatice si a normelor conexe de implementare.
Phil Hogan, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, a spus: „Acordul UE – Mercosur este un acord echitabil si echilibrat, cu oportunitati si beneficii de ambele parti, inclusiv pentru agricultorii europeni. Produsele agroalimentare europene, distincte si de inalta calitate, vor beneficia de acum in tarile Mercosur de protectia pe care o merita, sprijinind pozitia noastra pe piata si sporind oportunitatile noastre de export. Acordul de astazi prezinta si unele dificultati pentru agricultorii europeni, Comisia Europeana fiind gata sa ofere ajutor agricultorilor pentru a depasi aceste dificultati. Pentru ca prezentul acord sa fie avantajos pentru ambele parti, vom deschide piata pentru produsele agricole din Mercosur doar cu cote gestionate judicios care vor asigura faptul ca nu exista niciun risc ca vreun produs sa inunde piata UE si, prin urmare, sa ameninte mijloacele de existenta ale agricultorilor din UE.”
Sectorul agroalimentar din UE va beneficia de pe urma reducerii tarifelor actuale mari existente in Mercosur pentru produsele UE de export: ciocolata si dulciuri (20 %), vinuri (27 %), bauturi spirtoase (20 – 35 %) si bauturi racoritoare (20 – 35 %). Acordul va prevedea, de asemenea, un regim de scutire de taxe vamale pentru cote de produse lactate provenite din UE (in prezent tarif de 28 %), in special pentru branzeturi.
Tarile Mercosur vor institui, de asemenea, garantii juridice care protejeaza impotriva contrafacerii a 357 de produse alimentare si bauturi europene de inalta calitate, recunoscute ca avand indicatii geografice (IG), precum Tiroler Speck (Austria), Fromage de Herve (Belgia), Münchener Bier (Germania), Comté (Franta), Prosciutto di Parma (Italia), Polska Wódka (Polonia), Queijo S. Jorge (Portugalia), Tokaji (Ungaria) sau Jabugo (Spania).
Acordul va prevedea, de asemenea, un nou forum care sa permita colaborarea indeaproape in vederea unei abordari mai sustenabile a agriculturii si, ca parte a dialogului politic in baza Acordului de asociere, sa abordeze drepturile comunitatilor indigene.
Standardele UE privind siguranta alimentara vor ramane neschimbate si toate importurile vor trebui sa respecte standardele riguroase ale UE, asa cum este cazul in prezent. Dispozitiile convenite privind siguranta alimentara, precum si dispozitiile privind sanatatea animalelor si plantelor, vor consolida cooperarea cu autoritatile din tarile partenere si vor accelera fluxul de informatii cu privire la orice riscuri potentiale, printr-un sistem de informare si notificare mai direct si mai eficient. In acest mod, acordul ne va spori eficienta legata de asigurarea sigurantei produselor comercializate intre UE si tarile Mercosur.
Articol preluat de pe www.gazetadeagricultura.info!