Ar trebui sa ne sperie inteligenta artificiala? Elon Musk, Bill Gates si Stephen Hawking au atras atentia ca inteligenta artificiala ar putea fi extrem de periculoasa, dar oare aceasta inteligenta superioara creata de om chiar ne-ar putea face rau?
Sa construim masini care merg singure, roboti care pot face treaba in locul nostru, computere care ”vorbesc” cu noi ca si cum ar fi oameni, toate astea suna bine si infricosator in acelasi timp. Astazi, inteligenta artificiala a acaparat aproape orice domeniu si se pare ca, indiferent daca ne place sau nu, acesta este viitorul omenirii. E bine sau rau? Probabil ca adevarul este undeva la mijloc, ca in orice alt aspect al vietii noastre.
Pe de o parte, inteligenta artificiala detine un potential enorm de a ne transforma viata in bine, dar poate avea si o enorma putere negativa daca este folosita in scopuri mai putin etice si morale. Indiscutabil, pana acum inteligenta artificiala a transformat multe industrii si castiga teren in tot mai multe domenii. Ea are multe avantaje, dar si provocari carora trebuie sa le faca fata. Iata cateva dintre obstacolele cu care se confrunta in aceste momente inteligenta artificiala:
Principalele obstacole cu care se confrunta Inteligenta Artificiala
1. Dereglare pe piata fortei de munca
Aceasta este una dintre cele mai mari provocari ale inteligentei artificiale din acest moment. Nu toata lumea este pregatita pentru schimbarile majore pe care le aduce cu sine inteligenta artificiala. De exemplu, inlocuirea unor sarcini simple si repetitive in domenii precum manufactura si productia duce la pierderea locurilor de munca a mai multor persoane, iar acest lucru nu este vazut cu ochi buni de toata lumea. Cei care isi pierd aceste job-uri nu pot fi instruiti in technologie, un domeniu care duce lipsa in momentul de fata de specialisti. Deocamdata, se creeaza un dereglare pe piata fortei de munca care va trebui rezolvata.
Probabil va fi nevoie de mai multe cursuri de specializare in tehnologie, internship-uri platite in companii care activeaza in acest domeniu si alte idei inovatoare pentru a crea noi talente in tehnologie si a reechilibra balanta pe piata fortei de munca.
2. Prejudecatile masinilor/robotilor creati cu inteligenta artificiala
Multe voci sustin ca algoritmii folositi pentru crearea masinilor/robotilor capabili sa citeasca si sa interpreteze date ar putea fi plini de prejudecati de rasa, sex, cultura si etnie. Daca procesul de luare a unor decizii vitale se bazeaza pe algoritmi in spatele carora se ascund diverse prejudecati, atunci acest proces este lipsit de etica si poate avea consecinte nedrepte. De exemplu, intr-un asemenea scenariu s-ar putea crea mai multe locuri de munca (sau mai bine platite) pentru barbati albi, in detrimentul femeilor sau barbatilor de alta rasa. Un alt exemplu de prejudecata este crearea de filtre, cum este cazul retelei de socializare Facebook, care iti ofera informatii doar pe baza preferintelor exprimate, igorand total alte opinii si puncte de vedere.
Astfel de probleme sunt minore in momentul de fata, insa pericolul de manipulare a datelor in diverse scopuri obscure poate fi extrem de mare, iar consecintele destul de grave.
3. Lipsa datelor sau folosirea unor informatii incorecte/incomplete
Inteligenta artificiala se hraneste cu date. Daca acestea lipsesc sau sunt incorecte/insuficiente, atunci deciziile luate pe baza lor sunt cu siguranta gresite si pot avea consecinte negative. Intr-un asemenea scenariu, activitatile de marketing nu vor mai avea efectul scontat, la fel si activitatea de vanzare, productie si intreg sistemul de ecommerce. Probabil aceste consecinte pot fi mult mai grave in domenii precum medicina, educatie etc.
4. Confidentialitatea si incalcarea drepturilor private
Confidentialitatea datelor este un subiect extrem de controversat in momentul de fata. Avand acces la atatea informatii despre o anumita persoana poate avea efecte devastatoare daca aceste date sunt folosite in scopuri mai putin etice. Pana acum s-au inregistrat cazuri de manipulare informatica a datelor, iar acestea se pot inmulti si agrava.
5. Infrastructura IT insuficienta si nevoia de investitii masive pentru dezvoltare
Inteligenta artificiala are nevoie de un numar impresionant de date, iar pentru acest lucru este necesara o infrastructura IT extrem de performanta. Astfel de sisteme computerizate complexe sunt scumpe pentru ca ele trebuie mentinute la un standard inalt in mod constant, iar aceasta situatia va genera influx major de investitii.
6. Asumarea responsabilitatii in cazul in care ceva nu functioneaza conform planului
Intr-o lume in care masinile pot lua mai multe decizii, cine va fi responsabil daca ceva merge prost? Cine este de vina? Daca suntem gata sa dam vina pe dezvoltatorul programului de software, vom vedea ca nu este totul alb sau negru si ca linia respnsabilitatii nu mai este atat de clara. Dezvoltatorul introduce niste algoritmi care ii vor da posibilitatea robotului (software-ului) sa aleaga singur un scenariu, prin urmare sa ia singur decizia. In acest caz, cine este de vina pentru decizia luata?
Daca este vorba de o decizie care are ca rezultat o defectiune tehnica sau altceva asemanator, probabil ca situatia nu este atat de grava. Dar ce se intampla cand o masina care se conduce singura va trebui sa ia decizia de a alege intre viata pasagerului sau a omului de pe trecerea de pietoni? Sau daca un robot care face o interventie chirurgicala ia o decizie care sa afecteze grav viata pacientului. Cine va fi de vina in aceste cazuri?
7. Lipsa increderii din partea oamenilor
Avand in vedere cele de mai sus, e de inteles susceptibilitatea oamenilor fata de acest concept nou si foarte complex. Probabil este nevoie de mai multa transparenta (daca acest lucru este posibil) atunci cand avem de-a face cu tehnologii care folosesc inteligenta artificiala.
In aceste conditii, inteligenta artificiala trebuie folosita cu responsabilitate, astfel incat toata lumea sa beneficieze in mod pozitiv de ea, fara ca drepturile oamenilor sa fie incalcate si fara ca mediul inconjurator sa fie afectat.
Te-ar putea interesa si: Recrutare in era digitala. Ce impact vor avea noile tehnologii!