Obligatiuni de 1, 25 miliarde de euro pentru Romania

Obligatiuni de 1, 25 miliarde de euro pentru Romania

Potrivit informatiilor transmise de oficialii Ministerului de Finante, Romania a atras 1,25 miliarde de euro de pe pietele externe de capital, din care 750 de milioane de euro cu maturitate de 10 ani,  respectiv 500 de milioane de euro cu maturitate de 20 de ani.

Acest lucru a fost posibil prin redeschiderea celor doua transe de obligatiuni in euro, la randamente in scadere: de la 2,845% la 2,55% pentru transa de 10 ani, respectiv de la 3,93% la 3,90% pentru transa de 20 ani. Prin comparatie, tarile “sigure” din cadrul UE se finanteaza in prezent, pe 10 ani, prin obligatiuni cu randamente de aproximativ 0,5% (Germania 0,19%) sau chiar negative in cateva cazuri (Elvetia -0,3%), in timp ce Italia si Spania au randamente in jur de 1,5%. Portugalia cu 3,5% si Grecia cu 10,3% depasesc randamentele cerute tarilor foste comuniste care sunt apropiate de Romania – cu exceptia Cehiei, cu randamente de 0,5%.

De administrarea euroobligatiunii s-au ocupat Citigroup Inc, HSBC Bank PLC, Raiffeisen Bank International AG si UniCredit SpA.

Anca Dragu, ministrul Finantelor Publice, a precizat ca aceasta tranzactie demonstreaza ca investitorii au inca incredere in economia romaneasca, in ciuda incertitudinii contextului economic. Schimbarile mentionate mai sus vor provoca reducerea costurilor din datoria guvernamentala.

­­­Transa care are scadenta in anul 2025 are urmatoarea distributie geografica: Romania (23%), Marea Britanie (19%), SUA (14%), Polonia si alte tari din Centrul si Estul Europei (14%), Benelux (9%), Germania si Austria (8%), Italia (5%), Asia si Orientul Mijlociu (3%), Scandinavia (3%), alte tari (2%).
 
Transa care are scadenta in 2035 are o distributie geografica diferita. Germania si Austria ocupa primul loc (22%), urmand Marea Britanie (18%), SUA (18%), Romania (17%), Benelux (7%), Franta (5%), alte tari din Europa (10%), Scandinavia (2%), Asia si alte tari (1%). Si pentru aceasta transa, cererea cea mai mare a venit din partea managerilor de fonduri, intr-un procent de 56%.

Redeschiderile de transe de obligatiuni fac parte din planul de finantare externa pentru 2016, vizand incadrarea in obiectivele strategiei de administrare a datoriei publice.

Prezenta Romaniei pe pietele internationale, dar si diversificarea maturitatilor si distributiei geografice a investitorilor sunt elemente importante pentru crearea unei curbe de randamente ale obligatiunilor romanesti. In plus, in contextul in care un nou acord cu FMI este improbabil in perioada urmatoare, Romania trebuie sa fie pregatita oricand sa poata accesa investitorii institutionali privati si sa le ofere acestora randamentele pe care le asteapta, in functie de conditiile pietei.

 

Sursa: HotNews