Sa recunoastem, cu totii luam decizii pripite atunci cand vine vorba despre bani. Fie ca vrem sa ne achitam datoriile, sa ne achizitionam o casa noua sau sa sustinem un fond pentru probleme neprevazute, obiceiurile costisitoare pe care le avem ne stau de fiecare data in cale.
Iata care sunt cele mai intalnite si de ce trebuie sa renunti la ele incepand chiar de astazi:
Cumperi mancare deja preparata
E drept ca sunt seri in care esti atat de obosit dupa job, incat chiar nu mai dispui de energia necesara pentru a gati. Totusi, mancarea deja preparata nu trebuie sa devina un obicei. Multi oameni gatesc si lasa mancare la congelator pentru serile in care stiu ca nu vor avea timp sa prepare cina.
Arunci obiecte in stare buna de functionare
Exista o multime de oportunitati prin intermediul carora sa poti vinde produsele pe care nu le mai folosesti. Daca se afla intr-o stare buna, atunci le poti posta pe site-uri de specialitate sau poti participa la ocazionalele evenimente de vanzare.
Faci cumparaturi pentru a fi mai fericit
Chiar daca o sedinta de cumparaturi iti va ridica moralul, nu trebuie sa abuzezi de acest obicei. Exista riscul de a cheltui prea mult si, cumulat, vei simti cum bugetul tau se pierde luna de luna.
Cumperi echipamente pentru noile tale hobby-uri
Ai inceput sa citesti despre un sport si vrei neaparat sa-l incerci si tu? Prima tendinta e sa dai fuga in magazin si sa iti cumperi un echipament scump pentru a te motiva.
Din pacate, e posibil sa nu te impaci foarte bine cu noua activitate. Intotdeauna ai nevoie de timp pentru a vedea cum decurg lucrurile, asa ca nu te grabi sa investesti in echipamente costisitoare.
Te compari cu ceilalti
Comparatiile financiare intre tine si ceilalti sunt irelevante si, de foarte multe ori, nu reflecta realitatea. Atat timp cat nu va aflati in aceeasi pozitie, nu exista un motiv real pentru care ar trebui sa iti compari situatia materiala cu a altora.
E normal sa avem obiceiuri costisitoare pe care sa nu le putem tine intotdeauna in frau, dar trebuie sa facem eforturi si sa ne gasim un echilibru financiar.
Pe termen lung, ne vom multumi si vom vedea cum economiile noastre cresc si ne duc mai aproape de implinirea visurilor mult dorite.
Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de Facebook, Twitter sau LinkedIn!
Sursa: Forbes
Traducere: Andrei Bobe