O doza de optimism in lupta impotriva schimbarilor climatice

O doza de optimism in lupta impotriva schimbarilor climatice

De obicei, cand ne gandim la provocarile majore cu care se confrunta omenirea in acest moment, ne gandim la violenta si atacuri teroriste, la malnutritie si saracia copiilor din Africa sau alte zone ale lumii sau ne gandim la inmultirea unor boli grave precum cancer sau diverse boli de inima cauzate de stres si alimentatie nesanatoasa. Dar, daca vrem cu adevarat sa vedem care sunt cele mai grave amenintari la adresa omenirii in secolul XXI, atunci trebuie sa ne gandim la schimbarile climatice.

Tot mai multe semnale de alarma trase de diferite organizatii mondiale ne indreapta atentia asupra efectelor devastatoare ale schimbarilor climatice provocate de oameni si asupra riscurilor grave de sanatate care pot aparea in viitor in cazul in care nu facem nimic pentru a combate incalzirea globala. Mai multe asociatii medicale, printre care Asociatia Medicilor din SUA si Asociatia Americana a Inimii considera schimbarile climatice ca fiind cea mai mare provocare a sanatatii publice din secolul XXI.

Adevarul este ca exista doua povesti despre schimbarile climatice. Prima este cea pe care o auzim cel mai des, si anume, daca nu reducem dramatic emisiile de gaze cu efect de sera in urmatorul deceniu, vor exista consecinte grave asupra sanatatii si modului nostru de viata. A doua poveste este mai rar spusa, cu toate ca este mai optimista. Ea se refera la modul in care inovatiile mari si mici contribuie la atenuarea acestor pericole si la transformarea economiei si a vietii noastre. Pentru ca amandoua povestile sunt adevarate, e bine sa le spunem pe amandoua, asadar sa le luam pe rand.

 

Cum ne influenteaza schimbarile climatice viata

 

Daca pana de curand schimbarile climatice erau doar un subiect indepartat de discutie, acum aceste schimbari au devenit o realitate si ne impacteaza in mod direct vietile. Inmultirea unor fenomene periculoase precum incendii datorate caldurii excesive, inundatii si uragane provocate de incalzirea oceanelor sau smog-ul cauzat de emisiile de gaze toxice in atmosfera au provocat daune materiale imense gospodariilor afectate, insa au avut consecinte grave si asupra bunului mers al economiei.

Daune economice. Sa luam drept exemplu, Camp Fire, incendiul din 2018 care este considerat cel mai grav incendiu din istoria Californiei. Pornit ca urmare a incalzirii globale, Camp Fire nu a distrus doar proprietati si hectare intregi de vegetatie, ci a provocat si importante daune economiei americane. Cu pierderi de peste 16 miliarde de dolari (conform unui raport al grupului de asigurari globale Munich RE), Camp Fire este considerat a fi cel mai costisitor dezastru natural din lume din 2018. El a provocat falimentul celei mai mari companii de electricitate din California, a crescut valoarea ratelor de asigurare si a inchis multe afaceri locale. Si Camp Fire nu este singurul exemplu de dezastru natural care a influentat economia unei regiuni sau tari, pe fiecare continent se pot observa efecte devastatoare ale acestor fenomene naturale extreme.

Riscuri de sanatate. Dincolo de impactul economic imediat, vremea extrema creste si riscurile de sanatate la care suntem expusi. De exemplu, in conditiile in care aerul este mai toxic, devine tot mai greu de respirat. Cea mai graitoare dovada in acest sens este poluarea enorma produsa de puternica ndustrializare a Chinei. In ultimii ani calitatea slaba a aerului din Beijing a inchis scoli si a determinat fermierii sa intre in panica datorita lipsei luminii solare. Mastile de fata de protectie au devenit o vedere obisnuita pe strazile Chinei, iar ingrijorarile cu privire la poluare sunt mai mult decat justificate.

Metalele grele eliberate in atmosfera contamineaza solul, iar inhalarea si ingestia substantelor toxice si contactul acestora cu pielea au efecte devastatoare asupra metabolismului uman.

Totodata, incalzirea globala poate avea ca rezultat agravarea alergiilor sau diversele boli respiratorii precum astmul, iar pe masura ce teritoriile favorabile bacteriilor, capuselor sau tantarilor se maresc, pot aparea tot mai multe boli precum Lyme sau altele asemanatoare.

 

De ce trebuie sa fim optimisti in privinta schimbarilor climatice

 

 

Totusi, in ultimii ani s-au facut progrese importante in lupta impotriva schimbarilor climatice. Prin inovatii tehnologice, oamenii incearca sa repare ce au stricat pana acum, iar pasii care se fac in fiecare domeniu de business sunt incurajatori. Iata cateva motive care sa ne faca sa fim mai optimisti in privinta schimbarilor climatice:

 

Energia regenerabila a inceput sa fie folosita la scara larga

 

Una dintre cele mai importante strategii impotriva schimbarilor climatice este folosirea energiei regenerabile sau ”energia curata”. Daca nu putem reduce consumul de combustibili fosili, inlocuindu-l cu energie regenerabila, toate celelalte strategii de reducere a emisiilor de carbon se vor dovedi insuficiente. In acest context, tot mai multe panouri solare sunt instalate in fiecare zi in intreaga lume, iar costul energiei solare si eoliene scade incredibil de mult, ceea ce face ca energia curata sa fie tot mai accesibila si mai ieftina.

Marea Britanie are planuri de a construi cea mai mare ferma solara care sa ofere cea mai ieftina energie electrica, iar Tesla a construit deja in Australia cea mai mare baterie de litiu. Aceasta va stoca energia generata de o ferma eoliana din Australia si va elibera energie electrica in perioadele de cerere crescuta. O alta tara, Scotia, a exploatat atata energie eoliana in prima jumatate a anului 2019 incat ar putea alimenta toate casele din Scotia.

Exemplele sunt din ce in ce mai multe, iar acest lucru inseamna ca lumea are acum o capacitate mai mare de a genera energie din surse regenerabile decat din combustibili fosili, ceea ce este extrem de imbucurator.

 

Marile corporatii internationale incep sa ia actiuni reale impotriva schimbarilor climatice

 

Din ce in ce mai multe companii multinationale producatoare de bunuri de larg consum se angajeaza sa reduca emisiile de gaze si sa-si adapteze procesele de productie astfel incat sa fie mai sustenabile si mai prietenoase cu mediul inconjurator.

De exemplu, deoarece pana la 90% din consumul de energie al unei masini de spalat se foloseste pentru incalzirea apei, cunoscutul producator de detergenti Tide si-a reinventat produsul astfel incat sa economiseasca mai multa energie. Astazi, detergentul sau de rufe curata bine folosind doar apa rece, nemaifiind nevoie de incalzirea apei. Totodata, compania care detine berea Budweiser a construit un parc eolian enorm in SUA, capabil sa furnizeze suficienta energie electrica pentru a acoperi toata productia de bere Budweiser din SUA. Pe acelasi principiu, Kellogg si-a stabilit un obiectiv de a instrui jumatate de milion de fermieri americani in tehnici care reduc emisiile de gaze cu efect de sera, iar Unilever si-a majorat la aproape 50% productia de materiale reciclate din plastic.

Presiunea sociala tot mai puternica determina companiile multinationale sa-si schimbe atitudinea si sa impuna politici sustenabile.

 

Creste implementarea de masuri sustenabile in agricultura

 

Pe glob se inmultesc subventiile si ajutoarele financiare acordate fermierilor care folosesc practici agricole regenerative, precum utilizarea redusa a substantelor chimice si ingrasamintelor, incorporarea pasunatului animalelor, rotatia culturilor si incetarea despaduririlor masive pentru a extinde terenurile agricole. Acestea sunt cateva din metodele care trebuie folosite pentru a creste continutul de carbon din pamant si retentia de apa, astfel incat sa se emita mai putine CO2 in atmosfera.

Tranzitia tuturor terenurilor agricole ale lumii catre aceste practici este absolut necesara pentru a elimina trilionul de tone de CO2 pe care l-am introdus in atmosfera de la inceputul Revolutiei Industriale si pana in prezent.

Modificarile care trebuie realizate necesita schimbari politice la nivel inalt, progrese in tehnologie si infrastructura, precum si actiuni guvernamentale ample. Insa chiar si actiuni mici, precum reciclarea sau folosirea becurilor economice pot fi de ajutor. Este absolut necesar sa constientizam pericolul extrem de mare in care ne aflam si sa ne mobilizam cu totii pentru un obiectiv comun.

Te-ar putea interesa si: Ce promisiuni au facut liderii lumii la summitul ONU pentru clima!