Numarul firmelor intrate in insolventa in primele sapte luni din 2014 s-a redus cu 13,37% comparativ cu perioada corespunzatoare din 2013, atingand pragul de 15.124, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Cele mai importante scaderi s-au consemnat in judetele Giurgiu (-69,49%), Mehedinti (-67,25%) si Vaslui (-66,77%). Pe de alta parte, in judetele Alba si Caras Severin s-a observat o crestere a numarului de insolvente cu 75,82%, respectiv 51,15%.
In aceeasi perioada s-au dizolvat 10.695 de firme, marcand o scadere cu 23,31% fata de intervalul ianuarie-iulie 2013. Cele mai semnificative scaderi s-au inregistrat in judetele Covasna (-53,60%), Bihor (-42.26%) si Teleorman (-40,91%). La polul opus, Harghita a inregistrat cea mai mare crestere a numarului dizolvarilor de firme (+114.09%). Singurul judet ce a inregistrat o stagnare a dizolvarilor este Gorj, numarul lor mentinandu-se la 62.
Conform datelor ONRC, in primele sapte luni din 2014 au fost inregistrate 48.006 de radieri, in scadere cu 2,1% fata intervalul similar din 2013. Judetele Giurgiu, Vaslui si Satu Mare sunt cele care au consemnat o reducere semnificativa a numarului de firme radiate, respectiv cu 28,10%, 27,37% si 25,59%.
Important de precizat este faptul ca inmatricularile de persoane fizice si juridice s-au redus in intervalul analizat cu 24,33%, la 63.331. Cele mai abrupte diminuari s-au inregistrat in judetele Bistrita-Nasaud (-64,26%), Gorj (-55,37%) si Botosani (-54,31%). Dupa cum se poate observa, nu exista o consistenta din punct de vedere al regiunilor active la nivel national, indiferent de pozitia geografica a acestora sau ‘bogatia’ relativa.
Privita punctual, informatia privind reducerea numarului de insolvente in primele 7 luni ale anului ar sugera faptul ca mediul de afaceri s-a imbunatatit in Romania in prima jumatate din 2014. Totusi, daca tinem cont si de faptul ca numarul inamatricularilor s-a redus si el cu peste 24%, observam ca de fapt este vorba despre o dinamica mai redusa in acest an, atat in ceea ce priveste intrarile, cat si iesirile de firme din economie.
Putem spune ca ne aflam intr-un punct de inflexiune pentru activitatea economica. Pe de o parte, dupa perioada de criza inceputa in a doua parte a anului 2008 si care abia acum este pe sfarsite, s-a ajuns la situatia in care firmele care nu au putut supravietui nu mai exista, iar cele care au rezistat pana acum au mari sanse sa ramana pe piata in continuare. Pe de alta parte, mediul economic nu este inca privit ca incurajator de catre antreprenori, in asa fel incat sa vedem o afluenta de firme nou inregistrate; oamenii de afaceri stau in asteptare, pentru a vedea in ce directie se deplaseaza economia romaneasca, in contextul politic intern si cel international dificil, a precizat Dragos Cabat, Managing Partner RisCo.
Scaderea brutala a investitiilor in economie, gradul foarte redus de absorbtie al fondurilor europene, precum si climatul de instabilitate interna si internationala nu incurajeaza inmatricularile de noi firme. Aceasta situatie va continua cel mai probabil in a doua jumatate a anului; abia in al doilea trimestru din 2015 ne asteptam ca antreprenorii sa ia decizii de investitii private, in functie si de evolutiile de pana atunci la nivel politic intern si economic in regiune, a concluzionat Dragos Cabat.