Noua replici pe care sa nu le spui niciodata cuiva

Noua replici pe care sa nu le spui niciodata cuiva

O relatie se bazeaza pe incredere si dialog, iar daca aceste principii de baza nu sunt respectate de ambele parti, atat relatia, cat si situatia de comunicare vor esua, mai devreme sau mai tarziu.

In acest sens, site-ul BrightSide a adunat noua tipuri de replici care nu trebuie spuse niciodata altcuiva, pentru ca putem, fara sa ne dam seama, jigni intr-o anumita masura interlocutorul.

In acest caz, relatiile pe care le stabilim vor avea numai de suferit. Asadar, trebuie sa evitam sa folosim urmatoarele noua formulari:

1. “Asta nu e treaba mea/ nu sunt platit pentru acest lucru”

Replica aceasta este un pretext clasic invocat de cei lenesi, sau cei care se eschiveaza de la indeplinirea sarcinilor. Nu numai ca iti vei enerva seful, dar vei lasa impresia si ca esti indiferent fata de munca ta. Ar fi mai bine sa raspunzi: “Am multe lucruri de facut. Cu care ar trebui sa incep mai intai?”

2. “Nu am timp sa iti vorbesc. Sunt ocupat/a”

Astfel de raspunsuri descopera o lipsa acuta de educatie. Mult mai intelept este sa raspunzi astfel: “Imi pare rau, dar am o intalnire urgenta care va incepe in curand si trebuie sa plec. Hai sa discutam altadata!” sau “Hai sa vorbim peste o ora, trebuie sa termin ceva inainte.” Exista multe alternative care iti dau posibilitatea sa fii politicos in timp ce amani o invitatie.

3. “Poate sa para stupid, dar...”

Acest cliseu conversational, prin care incerci sa mimezi modestia, iti face mai mult rau decat bine. Daca tu nu ai incredere in ceea ce vrei sa comunici, de ce te astepti ca ceilalti sa iti trimita un feedback pozitiv la ce vrei sa comunici? Este mai bine sa eviti o astfel de introducere.

4.  “Nu te supara, dar...”

De obicei, nu prea urmeaza lucruri bune dupa un “dar”. In acest caz, formula pregateste terenul chiar pentru o insulta. Asa ca, inainte de a arunca cu jigniri, gandeste-te de doua ori daca tie ti-ar placea sa auzi o astfel de formulare.

5. “Te-ai ingrasat! Ai slabit!”

Oamenii sunt sensibili la subiecte ce au legatura cu aparenta fizica. Astfel de comentarii trebuie evitate, chit ca ni se par doar glume sau tachinari. Este foarte posibil ca persoana careia i ne adresam sa interpreteze aceasta observatie ca pe o critica la adresa ei.

6. “Arati foarte bine pentru varsta ta”

Prin replica asta, nu facem altceva decat sa ii amintim unei persoane ce varsta are. Mesajul subliminal pe care il trimitem este urmatorul: “arati bine in comparatie cu cei de varsta ta”, sugerand ca nu este atat de batran/a. Cel mai bine este sa oferim un compliment simplu: “Arati bine!”

7. “Tipic tu!”

Daca am inceta sa etichetam oamenii, am trai, cu siguranta, intr-o lume mai buna. In loc sa criticam personalitatea cuiva, mai bine vorbim deschis despre nemultumirile pe care le avem, analizand situatiile de la care a pornit conflictul, si nu trasatura de caracter a partenerului/ei.

8. “Daca m-ai iubi cu adevarat, atunci...”

Prin structura asta, nu numai ca manipulam emotiile celorlalti, dar si comunicam ca nu nu ne place atitudinea lor fata de noi. Aceste forme de santaj emotional distrug increderea intre oameni. Cel mai bine este sa comunicam ce dorim/ ne supara, fara a ii constrange pe ceilalti sa actioneze intr-un anume fel pentru a ne satisface dorinta de a domina in respectiva relatie.

9.  “Esti prea buna pentru el”/ “Ma bucur ca ai scapat de ea”

Chiar daca vrem sa consolam pe cineva care a iesit dintr-o relatie, nu trebuie sa aruncam cu injurii in persoana pe care a avut-o alaturi. Mai bine spunem: “Este pierderea lui/ a ei”, incercand sa fim alaturi de cei care trec prin despartiri, intr-un mod pozitiv, dar in acelasi timp si onest.

 

 

Sursa: BrightSide