In urma problemelor economice cauzate de scaderea pretului petrolului, Arabia Saudita a adoptat o serie de masuri de austeritate pentru populatie.
Scaderea pretului petrolului si conflictul cu Iranul au cauzat probleme Arabiei Saudite, in urma carora guvernul a adoptat o serie de masuri. Prima dintre acestea este cresterea pretului benzinei cu 50%. Benzina costa de obicei doar 16 centi pe litru in Arabia Saudita, unul dintre cele mai mici preturi din lume.
Cresterea pretului la benzina este insa doar inceputul. Pretul apei si al electricitatii va creste, de asemenea. Guvernul a redus si cheltuielile pentru drumuri, cladiri si alte infrastructuri.
Fondul Monetar Internațional a prezis recent ca Arabia Saudita ar putea avea probleme financiare pentru urmatorii cinci ani daca pretul petrolului ramane sub 50 de dolari pe baril.
Arabia Saudita ar putea incepe chiar colectarea unei taxe pe venit sau vanzari, ceva normal pentru noi, dar care nu s-a intamplat niciodata in Arabia Saudita, unde cetatenii nu platesc niciun fel de taxa si beneficiaza de toate serviciile (medicale, asigurari, educatie) gratuit, in timp ce preturile bunurilor de necesitate imediata sunt puternic subventionate de stat.
Rata somajului este deja mare in tara. Statisticile oficiale arata ca nivelul somajului este undeva la 12%, dar expertii spun ca este probabil mult mai mare, pentru ca multi sauditi nici macar nu isi cauta un loc de munca, iar 90% dintre ei lucrau in domeniul public.
Petrolul asigura aproximativ 75% din veniturile bugetare ale tarii. Pretul petrolului s-a prabusit insa de la peste 100 dolari pe baril in 2014 la aproximativ 36 dolari in prezent.
Sursa: CNN