Romania este considerata una dintre tarile din Uniunea Europeana cu cea mai rapida crestere a economiei, datorata in mare parte si ecosistemului de startup-uri infiintate in ultimul timp. Este imbucurator faptul ca toti mai multi tineri infiinteaza noi societati, in diferite domenii de activitate, precum IT, servicii media, industria alimentara, horeca, educatie etc.
Problema cea mai mare atunci cand vorbim despre startup-uri este ce se intampla dupa cel de-al doilea an de functionare, pentru ca o treime dintre startup-urile nou infiintate nu reusesc sa treaca in al doilea an. In mare parte, aceste probleme sunt rezultatul provocarilor care apar zi de zi, cum ar fi cheltuielile pe care nu le-au prevazut in planul initial si care au un impact mare asupra cash-flowului. In astfel de cazuri, un startup la inceput de drum, care se afla in primii 3 ani de functionare, nu poate indeplini conditiile financiare de eligibilitate impuse de banci pentru acordarea de credite. Pentru aceasta situatie exista optiuni, solutiile de leasing pot fi o alternativa pentru afacerile la inceput de drum, care au nevoie de o crestere accelerata.
Pentru a nu pune bariere cresterii afacerii inca din primii ani, un start-up poate opta pentru leasing financiar sau leasing operational. Principala diferenta in cazul leasingului operational, fata de leasingul financiar, este data de obligativitatea transferului de proprietate. In cazul leasingului operational, la finalul perioadei contractuale, bunurile trebuie returnate sau inlocuite, printr-un nou contract. In schimb, pentru leasingul financiar, la finalul perioadei contractuale, bunurile intra pe deplin in proprietatea celui care a cerut finantarea. Un avantaj pentru leasingul operational, atunci cand este achizitionat un vehicul, cheltuielile cu service-ul, RCA-ul si asigurarea Casco, sunt asigurate de compania de leasing. In cazul in care masina achizitionata prin leasing operational este avariata si nu mai poate fi folosita in perioada in care este in service, majoritatea companiilor de leasing pun la dispozitie o alta masina care poate fi folosita pe toata durata reparatiilor, astfel incat afacerea sa nu aiba de suferit si sa fie sistate activitatile. Pe langa acest lucru compania de leasing se ocupa de toate procesele ce tin de transferul masinii la service.
Daca este sa comparam solutiile de leasing cu creditul bancar, in cazul celui din urma devii proprietarul bunului achizitionat inca de cand intri in posesia lui, fata de leasingul financiar cand intri in posesia bunului abia la finalul perioadei contractuale. Alte diferente care apar intre cele doua sunt legate de calculul ratelor si a dobanzilor, a avansului oferit etc.
In cazul avansului, majoritatea bancilor nu accepta deloc sa acorde credit firmelor nou infiintate. Companiile de leasing considera ca o afacere la inceput de drum reprezinta un risc si de aceea, in cazul lor, cer un avans care poate ajunge si pana la 50% din valoarea bunului achizitionat. Nu este neaparat o regula, fiindca unele companii pot cere chiar si zero avans, in cazul autoturismelor, in anumite conditii.
Costul principal in cazul leasingului este dobanda, care poate varia intre 5% si 10%, cifre asemanatoare cu creditele auto.
Procedurile si documentatia pentru finantarea prin leasing este mult mai flexibila fata de toata documentatia de care este nevoie in cazul unui credit bancar, deoarece riscurile pentru o companie de leasing sunt mai mici, fiindca finantarea prin leasing se aseamana cu un contract de inchiriere; in cazul in care clientul nu isi onoreaza platile, societatea de leasing isi poate valorifica bunul mult mai usor decat o banca, care ar fi fost obligata sa recurga la executarea silita pentru a-si putea recupera pierderile.
Daca majoritatea se gandesc ca prin leasing isi pot achizitiona doar autoturisme sau echipamente pentru industria IT, multe companii de leasing au inceput sa ofere o lista diversificata de echipamente, cum ar fi cele medicale, pentru constructii, tipografice, masini de prelucrare a lemnului sau alte echipamente specifice obiectului de activitate al firmei, chiar si vehicule rulate. Daca bunurile necesare pentru afacere nu se regasesc pe lista unei companii de leasing, se poate face o evaluare a situatiei financiare a firmei si in urma rezultatelor se poate oferi finantare si pentru acele echipamente, procedura asemanatoare cu acordarea unui credit.
In cazul in care o investitie nu se preteaza la finantarea prin leasing sau prin credit bancar, mai exista o alternativa, un instrument intermediar, care se numeste “sell and lease-back”, prin care investitorul trebuie sa aiba deja mijloace fixe in proprietate, pe care le poate vinde unei companii de leasing in schimbul banilor necesari pentru investitie. In acest caz, antreprenorul poate folosi in continuare bunul vandut, doar ca va trebui sa achite o rata lunara, rata de leasing, prin care “vechiculul sau echipamentul care face obiectul contractului devine astfel o garantie pentru finantarea prin leasing, a unei investitii care poate face obiectul unui contract traditional.”
Alegerea resurselor financiare pentru realizarea proiectelor de investitii, pentru sustinerea afacerii sau pentru cresterea si dezvoltarea acesteia sunt o provocare pentru fiecare antreprenor. De aceea este foarte important ca fiecare dintre acestia sa cunoasca toate optiunile pe care le are disponibile, fiindca accesul la resursele financiare necesare reprezinta un proces decisiv, care va face diferenta in dezvoltarea ulterioara a afacerii.