Un job de vis este un job in care sansele sa evoluezi sunt foarte mari, insa in acelasi timp si castigurile financiare sunt pe masura asteptarilor. Daca in urma cu foarte multi ani candidatii aveau nevoie de o pregatire temeinica si de multa rabdare pentru a gasi job-ul potrivit pentru ei, in ziua de azi lucrurile par sa se desfasoare mult mai usor si mai natural.
Desigur, experienta este in continuare importanta, insa nu reprezinta un factor eliminator in procesul de angajare. Dar care sunt criteriile in baza carora candidatii aplica pentru un job? Stabilitatea locului de munca, posibilitatea de avansare si oferta salariala sunt doar trei dintre cele mai importante criterii pe care le au in vedere candidatii inainte sa aplice pentru un job.
Un lucru este cert insa, daca exista cerere, exista si oferta. Iar aceasta regula se poate aplica si invers. Posibilitatile sunt nenumarate, desigur, insa fiecare candidat isi alege job-ul in functie de dorintele si perspectivele de viitor pe care le are.
Potrivit studiului “HR Review & Trends 2018 vs 2019” realizat de eJobs Romania, unele domenii se afla in topul preferintelor candidatilor, in timp ce altele nu mai prezinta un interes la fel de mare. Totodata, migratia in ceea ce priveste locurile de munca preferate de candidati a cunoscut schimbari importante, iar diferenta este una destul de mare in cazul domeniilor precum vanzari, logistica si administrativ.
Ce job-uri prezinta mai mult interes pentru candidati
Potrivit aceluiasi studiu realizat de eJobs Romania, interesul pentru vanzari, logistica si zona administrativa ramane in continuare in top in anul 2018, fiind observate cateva schimbari fata de anul anterior. Astfel, interesul candidatilor pentru domeniul vanzarilor a crescut de la 26,9% la 31,2%, interesul pentru logistica a scazut de la 19,9% la 14,6%, iar interesul pentru zona administrativa a crescut de la 7,9% la 10%. O crestere considerabila poate fi observata in ceea ce priveste domeniul finante si contabilitate, unde interesul candidatilor a crescut de la 9% in 2017 la 12,7% in 2018.
Si interesul pentru domeniul distributiei a crescut in anul 2018, in timp ce interesul pentru domeniul HoReCa a scazut considerabil, de la 6,7% la 4,4%. Nici domeniul bancar nu a mai prezentat in anul 2018 un interes pentru candidati, acesta cunoscand o scadere de la 6,6% la 4,2%.
Daca analizam clasamentul domeniilor preferate de candidati in 2018 versus 2017, si aici putem observa schimbari semnificative. Astfel, daca in 2017 se situau in clasament domenii precum publicitate/marketing, achizitii si constructii, acestea nu se mai regasesc in topul preferintelor candidatilor pentru anul 2018, fiind inlocuite de domenii precum resurse umane, IT si juridic.
Topul domeniilor preferate de candidati in 2018
Topul domeniilor preferate de candidati in 2017
De asemenea, in mod surprinzator, primele cinci pozitii din 2018 s-au suprapus perfect cu primele din 2017, mai exact: vanzari, logistica, finante si contabilitate, administrativ/secretariat si distributie.
Studiul realizat de eJobs Romania ne ajuta sa observam dinamica locurilor de munca si preferintele candidatilor. Potrivit cifrelor, HR-ul este un domeniu care prezinta in continuare interes. De asemenea, putem observa ca totul se schimba de la an la an, ceea ce inseamna ca este foarte putin probabil ca ceea ce stiam in urma cu 12 luni sa fie valabil in continuare in ceea ce priveste piata locurilor de munca.
Perspective pentru viitor
Daca in ceea ce priveste preferintele candidatilor pentru unele domenii nu se poate presupune ce domenii vor ramane in top si ce domenii vor prezenta un interes tot mai scazut, unele schimbari sunt cu siguranta observate si, consideram noi, sunt importante. Nevoile candidatilor sunt tot mai numeroase si complexe, iar ele genereaza oferte mai bune si beneficii mai multe.
Prezenta domeniilor precum vanzari, logistica si administrativ in top este cat se poate de relevanta, deoarece alegerile candidatilor au fost facute in baza bonusurilor pe care le pot primi, a programului flexibil, a posibilitatii pentru avansare, a accesibilitatii domeniului, a posibilitatii de a lucra intr-un domeniu fara experienta, dar si in baza perspectivelor de avansare si a ofertei salariale. Insa toate aceste cifre se pot schimba in urmatoarele 12 luni, ramane sa vedem care vor mai fi preferintele celor care isi cauta noi locuri de munca sau ce posibilitati mai apar pe piata muncii din Romania.
Munca remote si programul flexibil sunt, de asemenea, doua criterii importante pentru candidati, pentru ca acest lucru contribuie la starea generala de wellbeing si la posibilitatea de a crea, pastra si dezvolta relatiile de prietenie sau viata personala.
Cu toate acestea, lipsa fortei de munca in unele domenii reprezinta in continuare o problema cat se poate de reala si serioasa, motiv pentru care este importanta dezvoltarea unor programe de pregatire profesionala. Si, desigur, si schimbarile la nivel de companii sunt importante, pentru ca acestea trebuie sa se adapteze la toate schimbarile bruste care apar pe piata muncii.
Te-ar putea interesa si: Schimba-ti atitudinea si salveaza-ti job-ul!