Una dintre propunerile din proiectul pentru modificarea Legilor Educatiei a fost aprobata de Guvern, printr-o ordonanta de urgenta. Este vorba despre extinderea invatamantului profesional dual la nivel universitar. Universitatile vor desfasura activitatile de predare-invatare, iar operatorii economici vor sustine activitatile de practica. Mai mult, studentii vor putea primi de burse de la firmele in cadrul carora vor face practica, iar operatorii economici vor beneficia de facilitate fiscale.
Invatamantul universitar dual, premiera in Romania
Initial, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat ca ar putea fi introdus „invatamantul dual in sistemul universitar, ca forma de invatamant” in viitoarea lege a Educatiei pentru invatamantul superior. Cum proiectele pentru modificarea legilor educatiei sunt inca in dezbatere si au generat o serie de controverse, chiar si o petitie online pentru demitere ministrului, strategia a fost schimbata. Guvernul a aprobat extinderea invatamantului profesional dual la nivel universitar printr-o ordonanta de urgenta.
Potrivit actului normativ, institutiile de invatamant superior acreditate vor putea organiza, impreuna cu operatori economici, invatamant superior dual. Astfel, universitatile vor organiza si desfasura activitati de invatare, predare si evaluare, iar operatorii economici vor putea organiza activitati de invatare prin munca si vor participa la evaluarea studentilor.
Mai mult, institutiile de invatamant superior vor putea infiinta, singure sau prin asociere, societati comerciale, fundatii, asociatii, unitati de invatamant preuniversitar, consortii pentru invatamant dual, cu aprobarea senatului universitar.
Beneficii pentru studenti si firme
La fel ca in cazul invatamantului liceal dual, si la universitar, firmele vor juca un rol important in asigurarea conditiilor de practica pentru studenti si pregatirea acestora pentru integrarea pe piata muncii. Pe langa dobandirea de cunostinte, deprinderi si competente, studentii vor putea fi remunerati. Potrivit actului normativ, operatorii economici vor acorda burse, cel putin la nivelul celor acordate din fonduri publice pentru invatamantul universitar, precum si din alte fonduri.
Si firmele care vor colabora cu unitatile de invatamant superior vor avea anumite avantaje. Operatorii economici vor beneficia de facilitati la plata impozitelor, taxelor si contributiilor datorate bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale, bugetelor fondurilor speciale sau bugetelor locale, potrivit prevederilor legale, astfel:
a) valoarea cumulata a burselor platite de catre operatorii economici studentilor inmatriculati la forma de invatamant superior dual se deduce din impozitul pe profit al acestora;
b) valoarea cumulata a investitiilor dedicate activitatilor de invatare prin munca se deduce din impozitul pe profit al operatorilor economici;
c) personalul desemnat de catre operatorul economic pentru indrumarea directa a invatarii prin munca beneficiaza de scutire a platii impozitului pe venitul din salarii.
Invatamantul superior dual functioneaza deja cu succes in alte state europene.