Datele recente, prezentate de Banca Nationala a Romaniei arata ca, desi BNR pare sa fi imitat -la un nivel mult mai redus insa- decizia BCE de a inunda pietele cu bani, creditul acordat companiilor nu are o dinamica pozitiva, macar egala cu cresterea economica. In timp ce masa monetara in sens restrans (M1) a crescut cu 18,8% fata de anul anterior, iar masa monetara in sens larg (M3) s-a majorat cu 6,9%, creditele acordate firmelor au fost cu doar 1% mai mari decat soldul de acum 1 an pentru componenta in lei si cu 14% mai mici ca variatie anuala, pe componenta in valuta.
Aceasta este imaginea unei economii inca in suferinta, desi cresterea economica raportata de INS ar trebui sa sugereze altceva. Este adevarat ca nu e necesar un paralelism intre cresterea economiei si nivelul creditarii: mai exact, se constata din statistici ca avansul creditarii se produce cu o intarziere de 6-9 luni fata de reluarea cresterii economice. In acelasi timp, observam o renuntare la creditele in valuta si orientare a firmelor catre credite in lei – tendinta normala in conditiile in care dobanzile active la lei sunt egale sau chiar mai mici fata de cele in valuta. Totusi, daca nu creditarea este locomotiva cresterii economice, atunci de unde au firmele bani pentru cresterea activitatii si pentru investitii?
Raspunsul este simplu: firmele tind sa se ‘finanteze’ intre ele, prin plata contravalorii activitatilor comerciale la termene tot mai ridicate sau in cazul fericit, de la firmele-mama care le permit sa plateasca pentru marfurile achizitionate la termene generoase... In acest fel, intarzierea la plata reprezinta sursa de finantare cea mai utilizata (si dealtfel si cea mai ieftina) pentru firme.
Desigur, intarzierea platii pentru bunurile livrate sau serviciile prestate de clienti prezinta riscuri importante: deteriorarea relatiilor intre partenerii de afaceri, chiar posibila intrerupere a contractelor comerciale, precum si criza de lichiditati pentru partenerul care nu isi primeste banii la timp. De multe ori, se creaza un ‘lant al intarzierilor la plata’: fiecare din firmele de pe circuitul banilor este afectata de neincasarea sumelor de la clientii sai si la randul sau nu isi poate plati mai departe furnizorii.
In felul acesta, activitatea economica a tuturor firmelor din acest ‘lant’ este ingreunata. Sunt in special lovite de aceste probleme firmele mici si mijlocii, care au o putere de negociere redusa cu partnerii lor de afaceri – companii mari ori multinationale – dar si posibilitati financiare reduse pentru a absorbi socurile de neincasare a facturilor.
In cazurile extreme, o firma poate sa nu mai plateasca deloc catre furnizorii sai pentru bunurile sau serviciile livrate, iar in acest caz partenerul de afaceri poate declansa procedura de insolventa impotriva acelei firme, sau sa incerce sa recupereze suma pe cale amiabila.
Cum se pot feri companiile de partenerii rau-platnici? Desigur, nu exista o solutie care sa elimine complet acest risc; chiar produsul de asigurare de creante, pentru a nu fi prohibitiv din punct de vedere al costurilor, poate fi utilizat in anumite limite si oricum nu garanteaza incasarea tuturor sumelor restante de la parteneri. Totusi, exista modalitati simple, ieftine si rapide de diminuare a riscului de neincasare al facturilor: verificarea istoricului acestora privind platile catre bugetele de stat si partnerii de afaceri, procesele in instanta, dar si situatia financiara din perioada anterioara. Portalul financiar RisCo ofera servicii online de verificare a partenerilor de afaceri. In doar un minut si cu costuri nimime, poti afla daca partenerii tai de afaceri au un istoric de rau-platnic sau o situatie financiara care ii poate impiedica sa isi achite datoriile financiare la timp.