Incertitudini majore în 2023: Prognozele economice ale Guvernului, desființate de specialiști

Incertitudini majore în 2023: Prognozele economice ale Guvernului, desființate de specialiști

Guvernul a întocmit bugetul pentru 2023 plecând de la premisele unei creșteri economice de 2,8%, cu un punct porcentual peste estimările Comisiei Europene de 1,8%.

Finanțele se angajează ferm să intre pe cale consolidării bugetare în anii următori, adică să readucă deficitul bugetar sub limita maximă de 3% din PIB admisă de normele europene.

După ce Consiliul Fiscal a caracterizat intenția privind un deficit bugetar de 4,4% din PIB ca fiind ”foarte ambițioasă”, nici analiştii CFA România nu arată mai multă încredere în țintele asumate de Executiv.

Avans PIB de doar 1,3%

Astfel, sondajul realizat în rândul analiștiflor financiari certificați din România relevă o valoare medie a estimărilor pentru deficitul bugetar de anul viitor de 6,2% din PIB, cu aproape două puncte procentuale mai mult decât și-a asumat Guvernul în bugetul de stat.

Nici estimările analiștilor CFA România legate de creșterea economică în 2023 nu sunt la fel de optimiste ca cele guvernamentale, vorbind de un avans PIB de doar 1,3%.

Trebuie amintit faptul că ministrul de Finanțe a declarat la finalul lui 2022 că avansul econmic nu va fi în niciun caz mai mic de 1,8% în 2023.

Foarte important, analiștii CFA România prognozează o creștere a nivelului datoriei publice la 56% din PIB în 2023.

Cresc din nou anticipațiile inflaționiste

Anticipaţiile inflaţioniste au reintrat pe trendul crescător, arătând o inflaţie exprimată în două cifre pentru întreg anul următor.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni este estimată de analiștii CFA România la o valoare medie de 10,68%, în condițiile în care Finanțele au întocmit bugetul pe 2023 plecând de la o inflație medie anuală de 9,6%.

Președintele Consiliului Fiscal - CF, Daniel Dăianu, a declarat marți că Guvernul are de rezolvat o ecuaţie foarte dificilă în ceea ce privește consolidarea fiscală.

”Respect și compasiune pentru cei loviți”

”Guvernul are de rezolvat o ecuaţie foarte dificilă: să evite intrarea în recesiune reducând în acelaşi timp deficitul bugetar către ţinta extrem de ambiţioasă de 4,4% din PIB (în 2023) şi orientând resurse către apărare şi asistenţa pentru cetăţeni şi firme vulnerabile.

Resursele europene ies şi aici în relief fiind singurul piston contraciclic într-un mediu potrivnic. Respect şi compasiune pentru cetăţenii loviţi de aceste timpuri. Respect pentru întreprinzătorii oneşti, firmele care, cu agilitate şi creativitate, caută să se adapteze la condiţii extrem de vitrege.”, a declarat Dăianu, potrivit Agerpres.

Trebuie amintit faptul că în documentul intitulat ”Opinia Consiliului Fiscal privind Legea bugetului de stat pe anul 2023”, CF apreciază construcția bugetară pentru anul 2023 compatibilă cu un deficit cash în jurul valorii de 5,7% din PIB, peste procentul de 4,4% anunțat de Finanțe.

CF estimează o sub-bugetare a cheltuielilor de cel puțin 0,58% din PIB în bugetul pe 2023, concomitent cu așteptări mult prea optimiste legate de veniturile bugetare, reprezentând circa 0,73% din PIB.