Sa fii recruter nu este un lucru usor. Un recruter duce pe umerii sai o responsabilitate extrem de mare si, de multe ori, de el poate depinde (in)succesul unei companii.
Angajatii unei companii reprezinta cea mai pretioasa resursa pe care aceasta o are, iar recruterul este responsabil intr-o masura foarte mare pentru calitatea oamenilor angajati in companie. El este cel care trebuie sa gaseasca omul potrivit pentru fiecare job in parte, sa descopere noi talente si sa-i atraga in compania sa pe cei mai buni specialisti din domeniu, astfel incat aceasta sa-si indeplineasca obiectivele strategice.
Atunci cand ai un recruter foarte bun in echipa, drumul spre succes iti este pe jumatate asigurat. Dar ce faci atunci cand recruterul este mai putin experimentat si face greseli care pot costa compania timp, bani si reputatie? Il ajuti sa-si inteleaga greselile si bineinteles, sa invete din ele.
Top greseli pe care le fac recruterii
Conform specialistilor din recrutare, sunt cateva greseli frecvente pe care le fac recruterii atunci cand cauta noi talente. Iata-le, mai jos, pe cele mai comune:
1. Negociere dusa la extrem
Este o provocare foarte mare sa negociezi la un interviu salariul potentialului angajat. Daca ii oferi acestuia mai putin decat are in momentul de fata, candidatul se poate simti subapreciat si este mai putin probabil ca acesta sa accepte postul respectiv. Este foarte important ca remuneratia sa fie in concordanta cu cerintele pietii pentru un post similar, sa tina cont de experienta si abilitatile candidatului si sa fie un aspect flexibil in procesul de negociere.
Accentul trebuie pus pe beneficiile pe care le va primi candidatul o data cu venirea sa in companie si acceptarea noului post. De asemenea, nu incerca sa economisesti bani din salariu, incearca sa privesti avantajele pe care le aduce un angajat bun pe termen lung.
2. Omiterea candidatilor pasivi
Trecerea cu vederea a candidatilor pasivi este o greseala pe care o fac recruterii. De multe ori, ei intervieveaza doar candidatii activi, adica doar pe cei care depun cv-uri pentru un post disponibil. Avand in vedere ca aceste persoane reprezinta doar o mica parte (specialistii estimeaza 30%) din piata fortei de munca, e de la sine inteles de ce recruterii ar trebui sa abordeze si candidati pasivi.
Candidatii pasivi sunt cei care nu sunt neaparat in cautarea unui loc de munca in momentul respectiv, insa ei ar putea fi contactati de catre recruteri daca acestia considera ca sunt potriviti pentru postul disponibil. De obicei, candidatii pasivi sunt specialisti in domeniul respectiv, iar recruterii au nevoie de o oferta avantajoasa ca sa atraga aceste talente in compania lor.
3. Tratarea necorespunzatoare a candidatilor respinsi
Recruterii neexperimentati tind sa trateze necorespunzator candidatii respinsi, oferindu-le un raspuns insuficient sau chiar omitand sa le ofere un raspuns. Acest lucru poate dauna reputatiei companiei, care va iesi rapid din cursa pentru ”cel mai bun angajator al anului". Imaginea brand-ului este importanta daca doresti sa atragi noi talente in compania ta, asadar este important pentru reputatia ta sa ai un comportament profesionist si fata de candidatii respinsi.
In acest context, le poti da acestora un feedback constructiv, din care acestia sa inteleaga care au fost motivele respingerii si astfel sa-ti pastrezi reputatia buna de pe piata fortei de munca.
4. Respingerea candidatilor supracalificati
Aceasta este una dintre greselile majore pe care le fac recruterii. Ei considera ca un astfel de candidat poate deveni foarte scump sau dimpotriva, se poate plictisi si nu va sta foarte mult in cadrul companiei.
Un candidat supracalificat poate aduce mai multa valoare adaugata companiei tale, iar daca aceasta are o politica solida de resurse umane care retine talentele in cadrul companiei, intr-un timp foarte scurt le vei putea oferi acestor persoane un post mai bun sau alte oportunitati de dezvoltare in cadrul companiei.
5. Nu ia in calcul potentialul candidatului
Un recruter mai putin experimentat va lua in calcul doar experienta anterioara a unui candidat si nu se gandeste un pic mai departe, adica la potentialul respectivului candidat. De exemplu, o persoana care a lucrat intr-un anumit domeniu mai multi ani, isi descopera un nou talent si-si doreste o reconversie profesionala. In acest caz, un recruter neexperimentat va considera persoana respectiva neeligibila din cauza lipsei de experienta in noul domeniu, insa daca ar sti sa citeasca printre randurile cv-ului, ar putea descoperi puncte comune din experienta anterioara cu cerintele postului din noul domeniu.
6. Se bazeaza doar pe prima impresie
Stim cu totii ca prima impresie conteaza foarte mult, insa este o greseala sa angajezi o persoana bazandu-te doar pe imaginea acesteia si ignorand total competentele sale.
Faptul ca ”iti place sau nu iti place” un candidat nu este un motiv serios si singular sa-l angajezi sau sa-l respingi. Nu poti cunoaste un om doar dupa un singur interviu, asadar este foarte important sa ai un proces de recrutare echilibrat, care sa ia in considerare atat competentele profesionale, cat si abilitatile sociale ale unui candidat.
7. Insista pe abilitati standard si elimina din start candidatii mai putin calificati
Daca insisti pe anumite calitati de baza pe care un candidat trebuie sa le aiba, risti sa nu descoperi noi talente, care iti pot aduce o altfel de valoare companiei. O astfel de decizie va impiedica firma sa obtina competente diverse si, prin urmare, sa se dezvolte corespunzator.
De asemena, ia in considerare faptul ca un candidat mai putin calificat poate fi mai determinat sa performeze si sa indeplineasca obiective, asadar este important sa te uiti si la potentialul candidatului respectiv, nu te multumi doar sa-l incadrezi in niste standarde inflexibile.
8. Vorbeste foarte mult si nu stie sa asculte
Una dintre cele mai importante calitati ale unui recruter bun este sa stie sa asculte. In schimb, un recruter cu mai putina experienta se va antrena intr-un discurs fara sfarsit despre beneficii, despre cat de buna este compania si postul respectiv si va uita complet sa-l lase pe candidat sa vorbeasca.
Daca vrei sa fii un bun recruter, alege-ti cu grija intrebarile pe care le adresezi la interviu si invata sa asculti! Cu cat il lasi mai mult pe candidat sa vorbeasca, cu atat vei invata mai multe despre el si vei reusi sa-ti dai mai bine seama daca este potrivit sau nu pentru postul respectiv.
Sunt multe capcane pe care un recruter trebuie sa le depaseasca si, de cele mai multe ori, el invata pe parcurs si din greseli cum sa gaseasca persoana cea mai potrivita pentru postul si compania sa. Rolul unui recruter este cum nu se poate mai important, asadar fa tot posibilul sa eviti aceste greseli atunci cand angajezi pe cineva!
Te-ar putea interesa si: Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?