Gestionarea fluctuatiei resursei umane, o provocare. Cum poti sa fidelizezi angajatii?

Gestionarea fluctuatiei resursei umane, o provocare. Cum poti sa fidelizezi angajatii?

 

Cu o piata a muncii dinamica si un deficit de personal in sectoare-cheie, pentru multe companii gestionarea fluctuatiei resursei umane reprezinta o provocare majora. Angajatii calificati si cu experienta devin greu de atras si usor de pierdut. Loialitatea salariatilor companiei se construieste treptat, iar remuneratia nu reprezinta singurul element de retentie a personalului. Se adauga beneficiile extrasalariale, dar si calitatea relatiilor intre angajati si intre salariat si angajator. 

Ce genereaza fluctuatia personalului in cadrul unei firme si cum poti fideliza angajatii? 

Sunt mai mult factori: 

1. Nivelul de salarizare este unul dintre factori. Angajatorul trebuie sa ia in calcul in permanenta concurenta si deficitul de personal din piata. Cel mai bun exemplu este sectorul IT, domeniul cu cele mai bune salarii, dar si un deficit de 25.000 de IT-isti. Este unul dintre sectoarele cele mai competitive, iar specialistii sunt vanati permanent de companiile din piata. Este esential ca angajatorul sa tina cont de aceste aspecte in stabilirea grilei de salarizare.

2. Beneficiile extrasalariale sunt la fel de importante. Daca vei limita beneficiul angajatului doar la salariu, sansele sa te confrunti cu o fluctuatie de personal sunt mai mari. In 2023, salariatii au si alte pretentii. Pentru retentia angajatilor este necesara si o strategie de acordarea a unor beneficii pe langa salariul de baza. De la vouchere, tichete de masa, abonamente la sala sau abonamente la clinici medicale, pana la prime de sarbatori, bonusuri de performanta si oportunitati de dezvoltare profesionala (cursuri, traininguri), toate reprezinta recompense apreciate de angajati, ce contribuie la fidelizarea personalului din companie. 

3. Calitatea relatiilor si comunicarea interna- reprezinta doi factori ce pot accentua instabilitatea in cadrul companiei. O atmosfera tensionata la locul de munca, inechitatile si conflictele intre angajati sau intre angajat si angajator, genereaza o fluctuatie a resursei umane. Oamenii refuza sa ramana intr-un mediu toxic sau unde se simt nedreptatiti. Pentru retentia angajatilor este importanta gestionarea rapida si eficienta a conflictelor si crizelor, stimularea comunicarii si cooperarii intre departamente si in cadrul departamentelor, un sistem echitabil in privinta oportunitatilor de avansare in cariera, dezvoltare profesionala si personala, dar si recunoasterea meritelor si o comunicare bazata pe respect intre superiori si subalterni.

Alte motive ce pot duce la fluctuatia personalului sunt rutina, stresul, suprasolicitarea angajatilor sau relatie profesionala defectuoasa cu managerul. Fluctuatia resursei umane aduce costuri companiei, dar reduce si productivitatea.

 Este mai usor si mai ieftin sa motivezi si sa castigi loialitatea unui angajat eficient si care cunoaste deja procesele si strategia companiei, decat sa pregatesti permanent noi angajati si sa permanentizezi procesul de recrutare.