Generatia Z este generatia care aduce „revolutia” pe piata muncii. Nascuti intre 1995 si 2010, membrii acestei generatii sunt „nativi digitali”, de la o varsta frageda obisnuiti sa manipuleze smartphone-urile si tabletele, sunt capabili de multitasking, penduleaza intre viata online si offline, sunt atrasi de influencers, interesati de voluntariat si problemele de mediu. Generatia Z este o generatie multiculturala, realista, iar cei nascuti in acest interval vor domina piata muncii, dar vor impune si schimbari importante.
Ce vor sa munceasca tinerii Generatiei Z si in ce conditii?
Tinerii din Generatia Z nu vor doar sa bifeze un loc de munca, ci isi doresc sa evolueze, sa isi construiasca o cariera dinamica, sa aiba un stil de viata activ, vor cu orice pret un echilibru intre viata personala si cea profesionala si sunt dornici de provocari. Asa am putea descrie in cateva cuvinte generatia care va revolutiona piata muncii. Efectele se vad deja.
Forta de munca reprezentata de Generatia Z isi doreste oportunitati de dezvoltare personala, flexibilitate si un salariu bun, un mediu de lucru calm si relaxat, independenta financiara.
Lista pretentiilor Generatiei Z cu greu poate fi indeplinita de conditiile actuale de pe piata muncii. Este si motivul pentru care suntem tara cu cei mai multi tineri intre 15 si 29 de ani care nu au nici un loc de munca si nici nu urmeaza o facultate. Membrii acestei generatii cu greu pot fi convinsi sa ramana mai mult timp la un loc de munca.
Sunt atrasi de:
- Joburile provocatoare care implica tehnologie
- Dinamica la locul de munca
- Comunicare si respectarea drepturilor
- Limite si echilibru
- Joburi care ofera oportunitati de dezvoltare
Vulnerabilitatile Generatiei Z la locul de munca:
Reprezentantii Generatiei Z au si de suferit din cauza locurilor de munca. Daca anterior angajatii se confruntau cu probleme de sanatate cauzate de locurile de munca ce implicau expunere la substante toxice (fabrici si uzine), ridicarea greutatilor, afectiuni musculo-scheletice, boli de piele, boli asociate muncii cauzate de agenti biologici, Generatia Z are alte provocari.
- durerile de gat si spate
- boli psihice cauzate de stres si expunerea indelungata la ecrane
- rate crescute de depresie si anxietate
- tulburari mentale
- problemele legate de somn
- sedentarismul
- riscul de obezitate si boli cardiovasculare.