Gena NANOG te poate scapa de batranete

Gena NANOG te poate scapa de batranete

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Buffalo (SUA) au descoperit „izvorul tineretii eterne”, care se localizeaza, in mod surprinzator, chiar in corpul uman.

Vestea este foarte buna, mai ales pentru cei care sufera de afectiuni ale sistemului muscular.

Mai exact, cercetatorii americani au descoperit o noua capacitate a genei cunoscute sub numele de NANOG. Cum s-a intamplat acest lucru?

In momentul in care cercetatorii au expus gena la celule stem imbatranite, au observat ca aceasta reactiveaza procesele epuizate si reda elementelor anatomice abilitatea de a se transforma in celule musculare functionale.

Pe masura ce trec anii, organismul uman este supus unui proces cunoscut drept “senescenta" (imbatranire a tesuturilor si a organismului). Acest lucru presupune ca celulele stem care creeaza noi celule, pentru a le inlocui pe cele moarte, nu mai ajung sa se dezvolte.

De exemplu, celulele stem mezenchimale au capacitatea de a se transforma in celule musculare netede, insa, la batranete, celulele mezenchimale isi pierd din proprietati si ajung sa genereze celule musculare care nu au actina.

In absenta acestei proteine, tesuturile musculare nu se pot contracta. Exista doua mecanisme principale care cauzeaza  acest neajuns.

Celulele stem mezenchimale imbatranite nu pot reactiona la factorul de transformare a cresterii beta (TGF-β). Pe de alta parte, s-a constatat ca in compozitia celulelor nu exista kinaza proteica ascociata Rho (ROCK), care catalizeaza producerea de fibre de actina.

Cand s-a amplificat activitatea genei NANOG in celulele stem mezenchimale imbatranite, oamenii de stiinta au descoperit ca si functiile kinazei, si cele ale factorului de transformare au fost restabilite. Astfel, producerea de actina a fost reluata, activandu-se celule musculare functionale.

Cercetatorii americani au repetat experimentul folosind celule stem prelevate de la pacienti diagnosticati cu sindromul Hutchinson-Gilford, afectiunea genetica care stimuleaza accelerarea procesului de imbatranire a celulelor.

La finalul studiului, specialistii americani au conchis ca gena NANOG a generat din nou producerea de actina, intrucat sa fie posibila formarea de celule musculare perfect functionale.

Nu numai ca celulele NANOG au capacitatea de a intarzia imbatranirea, ci, in unele cazuri, au potentialul de a inversa acest proces”, a declarat Stelios Andreadis, citat de IFL Science.

 

 

Sursa: IFLScience