Frauda, “activitate de baza”. Romania are deficit de TVA dublu fata de alte state UE. Care este explicatia?

Frauda, “activitate de baza”. Romania are deficit de TVA dublu fata de alte state UE. Care este explicatia?

Campioni la deficit de TVA! Nu este motiv de mandrie nationala, ci un semnal de alarma tras de Laura Codruta Kovesi, sefa Parchetului European. Cifrele nu sunt necunoscute autoritatilor, dar locul rusinos in clasamentul european se mentine. Motivul? Lipsesc masurile reale! Totusi, deficitul urias de TVA are si alte explicatii, pe langa fenomenul evaziunii.

 

Deficitul de incasare de TVA al Romaniei, peste 36%

Chiar daca informatia nu este una noua, o declaratie transanta facuta recent de sefa Parchetului European a readus in atentie problema colectarii TVA si a diferentei foarte mari intre deficitul de TVA din Romania, comparativ cu media europeana si situatia din alte state. Mai exact, ultimul raport al Comisiei Europene arata un deficit de TVA de peste 36%, aproape dublu fata de alte state. 

Ce inseamna deficit de TVA? Este diferenta dintre veniturile din TVA preconizate a fi incasate si cele efectiv incasate la bugetul de stat.

Laura Codruta Kovesi a abordat problema din unghiul cel mai negru: deficitul urias de TVA este in mare parte acesta ar fi cauzat de frauda financiara! Din raportul privind neincasarea TVA, la care face referire, reiese ca Romania are un deficit estimat la 36,7% la nivelul anului 2021, adica 9 miliarde euro. Pe locul doi, Grecia are un deficit de TVA cu 10 pp mai mic decat al Romaniei. Acelasi raport arata ca cele mai mici deficite de TVA le inregistreaza Olanda (0,2%), Finlanda (0,4%) si Spania (0,8%).

Laura Codruta Kovesi, sefa Parchetului European:

”Frauda financiara a fost considerata mult timp o activitate de nisa, dar a devenit o afacere de baza pentru crima organizata. De cele multe ori autoritatile financiare nationale tolereaza frauda cu TVA si nu sunt atat de dispuse sa lupte cu acest fenomen. Daca discutam de Romania, are un deficit de TVA de peste 36%, aproape dublu fata de alte State Membre. Aceasta inseamna ca mai mult de o treime din ceea ce statul ar trebui sa colecteze ca TVA se pierde, iar acest deficit se explica in mare parte prin frauda”.

Deficitul de TVA nu este doar evaziune

Specialistii explica pe larg fenomenul, astfel incat intelegem ca deficitul de TVA nu este doar rezultatul fraudei. Deficitul de TVA se explica printr-o serie de factori:

  • evaziune fiscala
  • cotele reduse de TVA (la realizarea calculelor, se ia in considerare ca Romania ar trebui sa incaseze 19% TVA la toate tranzactiile)
  • frauda
  • insolvente
  • faliment
  • erori de calcul

Totusi, introducerea diferitelor mijloace de raportare digitala si masurile de incurajare a conformarii voluntare ar putea aduce schimbari semnificative la urmatoarea raportare a Comisiei Europene, in ceea ce priveste Romania. Totodata, Romania si-a asumat un obiectiv important: reducerea gap-ului de TVA cu cate cinci puncte procentuale, conform Planului National de Redresare si Rezilienta, incepand cu anul 2025.