Romania este intr-o continua dezvoltare! Daca in urma cu 15 ani industria IT avea mai putin de 10.000 de angajati, acum sunt de zece ori mai multi si produc anual profituri substantiale. In spatele cifrelor enorme incasate de marile companii de software si jocuri video se afla o poveste mult mai complexa decat cliseele care spun ca suntem cei mai buni la programare si ca ne-am transformat intr-un Silicon Valley al Europei de Est.
In orice caz, indiferent care sunt cliseele formate in jurul industriei IT din Romania, aceasta a ajuns una din principalele motoare ale economiei romanesti. Este o industrie cu un potential urias, care trebuie dezvoltat in continuare.
Nu este nevoie sa fii un expert in domeniu ca sa iti dai seama ca IT-ul romanesc are un ritm de dezvoltare accelerat. Din pacate insa, sistemul de educatie este depasit de cererea tot mai mare de specialisti IT, motiv pentru care marile companii se pot confrunta cu o reala provocare cauzata de lipsa specialistilor in domeniu.
Cu toate acestea, estimarile in ceea ce priveste profitul companiilor din industria IT sunt promitatoare, in urmatorii ani fiind preconizate cifre de afaceri de miliarde de euro.
Companiile IT de succes din Romania au fost construite prin ani de munca si perseverenta, contribuind astfel la dezvoltarea unei industrii de succes. Insa mai exista o componenta: investitiile straine. Mari companii precum Oracle, Accenture sau IBM si-au deschis filiale in Romania, iar impactul acestor investitii se vede cel mai bine in cifre.
Iata ce profit au Oracle Romania, Luxoft Professional Romania si Ubisoft:
Companiile de profil castiga teren in Romania
Porivit unui articol publicat de recorder.ro anul trecut, previziunile spuneau ca sectorul IT ar putea ajunge la 6 miliarde de euro cifra de afaceri. Insa cea mai mare provocare a industriei este sa gaseasca forta de munca suficienta pentru a-si sustine potentialul de dezvoltare. Potrivit aceluiasi articol, sectorul IT ar avea nevoie de 12.000 de specialisti IT pe an, insa sistemul de educatie nu este pregatit sa sustina aceasta cerere.
In ciuda deficientei de specialisti, lucrurile par sa evolueze in Romania, companiile de profil facnd progrese de la an la an.
Iata ce spun cifrele unor companii mari de profil din Romania:
Oracle Romania
Oracle este prezenta pe piata din Romania din 1995 si are in prezent peste 4.000 de angajati in prezent. Este una dintre cele mai cunoscute companii de profil din tara si este cunoscuta in primul rand pentru desfasurarea activitatilor de realizare a soft-ului la comanda.
Potrivit informatiilor oferite de companie, Oracle a incorporat tehnologii inovatoare in fiecare aspect al cloud-ului nostru, permitand companiilor sa isi regandeasca afacerile, procesele si experientele.
Odata cu introducerea Oracle Database Autonomus, singura baza de date din domeniu autonoma, cu securizare si reparare automate, Oracle revolutioneaza din nou modul in care sunt gestionate datele. Oracle este cel mai important furnizor de software pentru afaceri, cu un portofoliu larg de solutii pentru companiile de toate dimensiunile. Astazi, 430.000 de clienti din 175 de tari utilizeaza tehnologiile Oracle pentru a profita de oportunitatile de afaceri si pentru a rezolva provocari reale si tangibile.
Sa vedem insa ce spun si cifrele acestei companii. Desi sectorul IT este promitator, compania Oracle a inregistrat o scadere a cifrei de afaceri. Astfel, CA-ul companiei in 2018 a atins cifra de 961 milioane de RON, cu 6% mai mica fata de anul 2017. Un aspect important de notat este acela ca Oracle a atins cifra de afaceri de 1 miliard de RON doar in anul 2017.
In ceea ce priveste profitul, intre anii 2009 si 2018, compania a inregistrat o singura pierdere de numarul milioanelor, mai exact: 14,8 milioane de RON. Un profit foarte mare a fost inregistrat de companie in 2016, 26,9 milioane de RON, iar in 2018 compania a inregistrat un profit de 37,1 milioane RON. Marja de profit a companiei inregistrata in 2018 a fost de 3,9%.
Luxoft Professional Romania
Luxoft este o companie internationala care activeaza in domeniul de outsourcing IT, cu sediul in Zug, Elvetia. Compania este specializata in servicii de dezvoltare software si solutii IT inovatoare catre o baza de clienti globali, in majoritate companii multinationale. In 2012, Luxoft a inregistrat o cifra de afaceri de 271,1 milioane de dolari.
Serviciile oferite de Luxoft include dezvoltare personalizata de software si suport pentru aplicatii de baza si aplicatii vitale pentru afaceri, inginerie de podus, testare si consultanta in tehnologie. Solutiile Luxoft sunt bazate pe produse si platforme proprietare, care au impact direct asupra rezultatelor de afaceri ale clientilor si livreaza in mod eficient inovatie continua.
Luxoft Professional Romania intrat pe piata romaneasca in 2008 prin achizitia ITC Networks, una dintre cele mai mari si mai vechi companii de software si telecomunicatii de pe piata romaneasca. In prezent compania are peste 1.500 de angajati.
Ariile de expertiza ale Luxoft Romania se concentreaza pe trei directii: industria de telecomunicatii (dezvoltarea de software, design de hardware, testare de sisteme, automatizare de teste), auto (software de infotainment, design de hardware, integrare GPS, solutii de conectivitate web si voce) si financiara (dezvoltare de aplicatii si mentenanta, suport pentru productie 24/7, integrare de aplicatii enterprise, consultanta in domeniul arhitecturii de sistem).
Cifra de afaceri a companiei in 2018 a fost in crestere cu doar 1% fata de anul precedent, aceasta atingand valoarea de 316 milioane de RON.
In ceea ce priveste profitul, intre anii 2009 si 2018 compania a inregistrat sume cuprinse intre 11 si 21 de milioane de RON, cel mai mare profit fiind inregistrat in 2017: 21 milioane RON. Profitul inregistrat de Luxoft Professional Romania in 2018 a fost de 20 milioane RON, in scadere cu 2%. Marja de profit inregistrata de companie in anul 2018 a fost de 6,5%.
Ubisoft Romania
Ubisoft Entertainment SA este o companie care produce jocuri pentru PC si jocuri video. Firma a fost fondata in 1986, in Franta, de cei cinci frati din familia Guillemont. Compania este prezenta si in Romania, unde in decembrie 2008 avea doua centre de dezvoltare de jocuri, unul in Bucuresti (deschis in 1992) si unul la Craiova (deschis in 2008).
Ubisoft Romania a fost prima divizie a unei mari companii internationale din domeniul tehnologiei care a aterizat in Romania, la noi fiind deschis primul birou de productie Ubisoft din afara Frantei.
Spre deosebire de companiile care produc software la comanda si servicii de dezvoltare, Ubisoft Romania are o cifra de afaceri mai mica. In 2018 CA-ul companiei a atins valoarea de 227 milioane RON, in crestere cu 17% fata de anul anterior, cand cifra de afaceri a fost de 193,6 milioane RON.
In ceea ce priveste profitul, compania a generat castiguri moderate, insa cifrele au inceput sa creasca incepand cu anul 2014. O crestere foarte mare s-a observat intre anii 2015 si 2016, cand profitul a crescut de la 5,8 milioane de RON la 8,3 milioane de RON. In 2018 compania a inregistrat un profit de 11,8 milioane de RON, in crestere cu 14% fata de anul anterior. Marja de profit a companiei in 2018 a fost de 5,2%.
Sectorul IT este intr-o continua dezvoltare in Romania, pe piata facandu-se remarcate foarte multe companii, inclusiv cele care dezvolta sisteme de antivirus. Insa drumul pe care il au in continuare de parcurs marile companii de IT si tehnologie din Romania este destul de lung, chiar daca pentru urmatorii ani se anunta profituri cumulate de ordinul miliardelor.
Te-ar putea interesa si: Noi decizii in era competitiei. De ce sa folosesti servicii de BI!
RisCo a realizat acest articol utilizand serviciul SellNet - Selectii Liste si Firme. Daca si tu lucrezi intr-o industrie competitiva si te intereseaza situatia primilor jucatori, urmareste articolele noastre sau foloseste serviciul recomandat de specialistii nostri.
Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de Facebook, Twitter, sau LinkedIN