Chiar daca, conform datelor Eurostat, Romania inregistreaza o pondere ridicata de femei aflate in pozitii de conducere (41% comparativ cu media Uniunii Europene de numai 36%), doar 11% dintre membrii consiliilor de administratie – cel mai inalt for decizional din cadrul unei companii – sunt femei (media Uniunii Europene fiind de 27%).
Cele mai mari bariere in ceea de priveste egalitatea de gen rezida din impartirea inegala a responsabilitatilor casnice si familiale intre barbati si femei. Studiul „Femei – lider in era digitala”, realizat de compania globala de consultanta strategica Roland Berger, arata ca, in medie, pe parcusul unui an, femeile isi petrec 16% din zi pentru activitati casnice si de ingrijire (care sunt in esenta neplatite), spre deosebire de barbati, care petrec doar 9% din zi.
Desi femeile sunt de cele mai multe ori lideri acasa, acest lucru nu se aplica si la locul de munca. Femeile lucreaza adesea in locuri de munca mai putin prestigioase si mai nesigure, caracterizate printr-o volatilitate excesiva. In China, de exemplu, femeile sunt mult mai predispuse sa ocupe locuri de munca mai vulnerabile (36% din totalul femeilor ocupate) comparativ cu barbatii (doar 7% din totalul barbatilor ocupati). Iar in Germania si Franta exista de patru si, respectiv, de trei ori mai multe femei angajate in locuri de munca part-time decat barbati, iar rolurile de tip part-time conduc mai rar catre pozitii de responsabilitate ridicata in cadrul companiilor.
Citeste mai multe informatii pe www.revistacariere.ro!