Fabricile Ursus Breweries ar putea fi cumparate

Fabricile Ursus Breweries ar putea fi cumparate

Trei fabrici si o mini-unitate de productie detinute de gigantul SAB Miller vor fi vandute la pachet alaturi de activele din Europa Centrala si de Est. Totul pentru ca gigantul SABMiller a fuzionat cu AB InBev si a devenit astfel cel mai mare producator de bere din lume. Interesati de activele europene, inclusiv cele din Romania, sunt investitori din China, Japonia si Polonia. 

Pentru a fuziona cu Anheuser-Busch InBev, SABMiller trebuie sa vanda toate operatiunile din Ungaria, Romania, Cehia, Slovacia si Polonia. Fuziunea dintre cele doua companii s-a finalizat luni, 10 octombrie, iar acum sunt lansate ofertele.

SABMiller detine Ursus Breweries, lider de piata, cu vanzari de peste 355 de milioane de euro in 2015. 

Mai multe companii s-au aratat interesate de achizitia fabricilor de bere detinute de SABMiller. Cel mai recent anunt vine din partea miliardarului polonez Sebastian Kulczyk, care a declarat pentru Reuters ca ar putea sa foloseasca o parte din banii obtinuti din vanzarea unei participatii de 1,5% din SABMiller tocmai pentru a cumpara fabricile scoase la vanzare. 

Sebastian Kulczyk detine, alaturi de sora sa, Dominika, Kulczyk Investments, una dintre cele mai mari companii de investitii din Europa. Compania urmeaza sa intre in posesia unui miliard de lire sterline dupa ce va vinde participatia ramasă, de 1,5% din SABMillers, ca rezultat al fuziunii de 100 de miliarde de dolari.  

Japonezii de la Asahi ar fi si ei interesati si vor să ofere 4,87 miliarde de dolari. Compania nu face niciun pas pentru achizitia activelor SABMiller din regiune, a declarat purtatorul de cuvant al Asahi. Japonezii au cumpărat insa brandurile Peroni, Grolsch si Meantime de la SABMiller pentru 2,25 miliarde de euro. 

Si China Resources Beer Holdings Co., producatorul celei mai consumate beri din lume, Snow, ia in calcul sa liciteze pentru activele scoase la vanzare. 

Fonduri mari de private-equity, precum Advent International Corp., KKR & Co. si BC Partners Holdings Ltd sunt interesate de activele esimate la o valoare de circa sapte miliarde de dolari. PAI Partners SAS, Bain Capital si grupul Jacobs Holding AG, ar putea si ele sa se uite la achizitia fabricilor.

Totusi, fondurile mari de investitii ar trebui sa liciteze in parteneriate, si asta datorita portofoliului mare de active scoase la vanzare, iar producatorii mai mici din Europa ar avea o problema cu autoritatile de concurenta daca ar cumpara  fabricile SABMiller. 

Ursus Breweries, parte din SABMiller, are in portofoliu marci romanesti de bere, precum Ursus, Timisoreana, Ciucas, Stejar, Azuga, dar si branduri internationale de prestigiu ca Redd's, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch si Pilsner Urquell. Compania a raportat o cifra de afaceri de peste 355 de milioane de euro in 2015 şi un profit de aproape 10 milioane de euro.

 

Sursa: Economica.net