Agricultura este un domeniu cu un potential extraordinar in Romania. Insa noi nu ne dorim sa fim fermieri sau cultivatori, sa stam in soare si sa lucram pamantul. Majoritatea vrem sa fim manageri, sa lucram in birouri cu ferestre care nu se deschid si cu aerul conditionat dat la maxim. Mai este o mica parte formata din romani care vor sa fie moguli imobiliari, inca o parte de fotbalisti si restul de youtuberi. Cam astia suntem, cel putin cei care am ramas in tara.
Cei care au plecat, in loc sa-si deschida ferme in Romania, s-au dus la cules de capsuni si portocale in Spania, iar in tot acest timp, au venit sa faca afaceri la noi in tara cele mai mari companii agricole din lume. Sa ne intrebam oare de ce sau e inutil?
Adevarul este ca itele agriculturii romanesti sunt extrem de incalcite si e nevoie de multa determinare, vointa si sange rece pentru a le descurca, insa este clar ca agricultura este un sector asupra caruia trebuie atrasa atentia si care merita incurajat din toate punctele de vedere. Agricultura ar putea fi un domeniu in care am putea fi lideri in Europa, asta in cazul in care am invata sa profitam in mod pozitiv de pamanturile fertile ale Romaniei.
Culturile de rapita si floarea-soarelui, de exemplu, ne-ar putea aduce bani frumosi in conditiile in care cererea la nivel mondial pentru ulei obtinut din plante oleaginoase continua sa fie ridicata. La nivel mondial, companiile care produc ulei de alimentatie, dar si biocombustibil au cifre de afaceri de ordinul miliardelor de dolari si detin fabrici in toate colturile lumii.
In Romania, cele mai mari companii producatoare de ulei au afaceri de peste 1 miliard de RON, asa cum aratau incasarile acestora in 2018. Interesant insa e faptul ca, in ciuda acestor valori mari ale cifrelor de afaceri, companiile respective nu reusesc sa se mentina pe profit de ani buni incoace:
BUNGE ROMANIA SRL
Bunge Romania este lider pe piata locala a uleiului de consum. Compania face parte din grupul international Bunge Limited care activeaza in domeniul agriculturii si care are filiale in aproximativ 40 de tari din America, Europa de Est si Asia.
Prezenta in Romania din 2002, activitatea companiei consta in stocarea si procesarea semintelor pentru ulei, productia si comercializarea fertilizatorilor si a uleiului de consum. Bunge Romania detine o fabrica la Buzau, iar marcile de ulei comercializate pe piata locala sunt: Floriol, Raza Soarelui si Unisol.
Incasarile companiei in Romania sunt cum nu se poate mai bune. Din 2009 pana in prezent, Bunge Romania a inregistrat cifre de afaceri cu valori de peste 1 miliard de RON, ultimii doi ani, 2017 si 2018 fiind cei mai productivi din acest punct de vedere. In 2017 vanzarile au cunoscut un salt crescator de peste 31%, ajungand la 1,72 miliarde de RON, dar compania nu s-a oprit aici. 2018 a fost inca un an bun in ceea ce priveste cifra de afaceri, aceasta inregistrand valoarea de 1,97 miliarde de RON, in crestere cu 14% fata de anul 2017.
In aceste conditii, este oarecum greu de inteles situatia profitului companiei sau mai bine spus, lipsa acestuia. Asadar, avand datorii foarte mari la bugetul de stat, Bunge Romania este de mai bine de 10 ani pe pierdere. Daca in 2017 pierderea era de 107 milioane de RON, in 2018 situatia s-a imbunatatit usor, compania inregistrand o pierdere cu 9% mai mica fata de anul anterior, si anume 97 milioane de RON.
EXPUR SA
Expur SA este una dintre cele mai mari societati din domeniul procesarii oleaginoaselor din tara noastra. Detinuta de grupul francez Avril si fiind prezenta in Romania din 1997, compania proceseaza seminte de floarea-soarelui si rapita, producand ulei brut, ulei rafinat si sroturi proteice.
Expur Sa detine o fabrica in Urziceni si una in Slobozia, iar reteaua de silozuri se intinde in regiunea de sud-est a Romaniei, in zone agricole fertile. Uleiurile sunt comercializate atat pe pietele interne, cat si pe cele externe, iar marcile sale cunoscute de ulei sunt: Untdelemn de la Bunica, Marisol, Olpo, Ulcom si Zagora-ulei de masline extra virgin.
Si in cazul acestei companii, cifrele de afaceri au trecut de valori de peste 1 miliard de RON, insa sunt ceva mai mici in comparatie cu liderul pietei, Bunge Romania. Totusi, spre deosebire de acesta, Expur a inregistrat in ultimii ani si profit, chiar daca si ei au datorii destul de mari la bugetul de stat.
Asadar, situatia in 2018 a companiei se prezenta in felul urmator: cifra de afaceri a fost de 1,05 miliarde de RON, in scadere cu 7% fata de anul anterior, insa a inregistrat profit de 20 milioane de RON, asta in conditiile in care cu un an in urma, compania avusese o pierdere de 7 milioane de RON.
PRUTUL SA
Prutul SA este o companie cu capital integral romanesc si isi desfasoara activitatea din 1992 in domeniul procesarii materiilor prime oleaginoase, rafinarii, imbutelierii uleiurilor vegetale si comercializarii acestora.
De-a lungul anilor, compania a devenit unul dintre principalii producatori de ulei vegetal din Romania si unul dintre cei mai importanti jucatori din industria de agribusiness din tara noastra. Prutul SA detine o fabrica de ulei in Galati si capacitati de depozitare a cerealelor si oleaginoaselor in 8 dintre cele mai importante judete cu potential agricol din tara. Marcile sale de ulei cunoscute sunt: Prutul, Spornic, Surasul Soarelui, Bonatelo, Boniflor si Picasol.
In ceea ce priveste situatia financiara a companiei, 2013-2016 au fost anii cei mai productivi pentru Prutul SA, aceasta inregistrand atunci valori ale vanzarilor de peste 750 milioane de RON. In 2017 a avut loc o scadere a cifrei de afaceri, insa in 2018 compania si-a revenit si a inregistrat din nou o valoare in crestere a cifrei de afaceri, aceasta ajungand la 695 de milioane de RON, cu 7% mai mult fata de anul precedent.
Din punct de vedere al profitului, compania a reusit in majoritatea anilor sa inregistreze valori pozitive, singurii ani in care Prutul SA a fost pe pierdere fiind 2013 si 2016. In ultimii ani, 2017 si 2018 valorile profitului au fost ceva mai mici fata de cele inregistrate in anii anteriori, astfel ca Prutul SA a incheiat anul 2018 cu un profit de 174.324 de RON, cu 61,5% mai putin fata de anul precedent.
Exista un potential extrem de ridicat piata de agri-businnes de la noi din tara, insa pentru ca micii producatori sa aiba vreo sansa in acest domeniu, e nevoie de un cadru politic si economic mult mai stabil, mai eficient si mai transparent decat cel pe care-l avem deja in Romania.
Te-ar putea interesa si: Fenomenul industriei IT si a jocurilor video. Marile companii castiga teren!
RisCo a realizat acest articol utilizand serviciul SellNet - Selectii Liste si Firme. Daca si tu lucrezi intr-o industrie competitiva si te intereseaza situatia primilor jucatori, urmareste articolele noastre sau foloseste serviciul recomandat de specialistii nostri.
Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de Facebook, Twitter, sau LinkedIN