Expresii uzuale carora nu le cunoastem sensul originar (I)

Expresii uzuale carora nu le cunoastem sensul originar (I)

Desi le folosim destul de des, exista  multe expresii carora nu le cunoastem sensul originar sau contextul in care au fost utilizate pentru prima data.

Urmatoarele exemple se refera la doar cateva dintre aceste expresii:

 1. A da mana cu cineva

Obiceiul vine din Antichitate, cand doua persoane care se intalneau trebuiau sa demonstreze ca nu tin nicio arma in mana. Astazi, folosim expresia cand ne referim la aceasta forma de salut.

2. A-si da arama pe fata

In Evul Mediu, falsificatorii monedelor de aur ori de argint le faceau din arama si le acopereau numai cu un strat subtire de aur ori argint. Dupa o anumita perioada de timp, pojghita monedelor se rodea  si ramanea numai materialul initial, arama.

De obicei, folosim expresia in contextul in care vorbim despre o persoana care si-a demascat adevarata fire, aratandu-ne adevaratul caracter intr-o anumita situatie.

3. A spune brasoave

Expresia vine de la negustorii brasoveni medievali, care isi laudau in mod exagerat marfa.

Astazi, folosim expresia cu sensul “a spune de minciuni, fleacuri”.

 4. Degetul din mijloc

Daca vrem sa jignim pe cineva, astazi aratam degetul mijlociu. Dar acum sute de ani, gestul avea alta semnificatie. Inaintea bataliei de la Agincourt, din 1415, francezii, anticipand victoria lor asupra Angliei, au decis sa le taie degetul mijlociu tuturor soldatilor cazuti prizonieri. Fara degetul mijlociu, acestora le era imposibil sa mai traga cu arcul si astfel sa mai participe la vreo lupta pe viitor.  Dar, pentru ca francezii au pierdut acea batalie, soldatii englezi i-au batjocorit aratandu-le degetul mijlociu, pe care acestia intentionasera sa il taie.

5. In vino veritas (lat. “in vin sta adevarul”)

In Grecia Antica, cei care erau banuiti ca au savarsit fapte infame erau imbatati de autoritati si anchetati cand se aflau in stare de ebrietate.

 

Sursa: Historia