Esti in cautarea unui job nou? Cum faci fata caruselului emotional

Esti in cautarea unui job nou? Cum faci fata caruselului emotional

Mai devreme sau mai tarziu, indiferent care sunt motivele, fiecare dintre noi va fi in cautarea unui job nou. In timp ce poate fi o oportunitate pentru noi planuri si sperante, poate fi si un motiv de stres, deoarece procesul de cautare nu este deloc unor usor.

In timpul procesului de cautare pot sa apara foarte multe stari si emotii, iar cele mai multe dintre ele pot fi negative. Daca nu stii cum sa gestionezi sentimentele care te incearca, sunt sanse destul de mari sa te pierzi in ofertele pe care le accesezi sau sa nu treci cu brio de interviurile de angajare.

 

Ce faci cand esti in cautarea unui job nou?

 

Desi gasirea celui mai potrivit job nu este mereu un proces usor, exista cateva trucuri care in mod sigur te vor ajuta sa faci fata caruselului emotional.

 

Cum iti depasesti temerile cand esti in cautarea unui job nou

 

1. Este esential sa fii constient ce urmeaza

 

Procesul de cautare a unui job nou poate dura de la cateva saptamani pana la cateva luni, motiv pentru care este foarte important sa stii ce urmeaza in momentul in care vrei sa faci acest pas. Mai mult decat atat, nici interviurile nu se vor desfasura in cel mai scurt timp posibil. Este posibil sa primesti mail-uri cu un raspuns afirmativ sau un feedback pozitiv, ca apoi sa nu mai primesti prea curand vesti de la compania/companiile la care ai aplicat. Este esential ca in astfel de situatii sa nu iti pierzi increderea si sa gandesti obiectiv. De exemplu, daca ai aplicat pentru un post de conducere, este putin probabil ca HR-ul sa te contacteze imediat pentru un interviu sau sa semnezi contractul dupa primul interviu.

 

2. Gestioneaza-ti emotiile

 

Indiferent ce sentimente te incearca, este extrem de important sa inveti sa le gestionezi. Nu este recomandat sa cazi in capcana emotiilor, deoarece exista riscul sa nu iei decizii favorabile. Asadar, chiar daca procesul de cautare nu este unul usor si te poti confrunta cu raspunsuri negative sau feedback-uri mai putin bune, este recomandat sa te implici in activitati care te ajuta sa te relaxezi. Mediteaza, citeste, petrece cat mai mult timp in natura sau planifica intalniri cu prieteni, fosti colegi sau persoane care te pot indruma sau scrie intr-un jurnal. Potrivit unui studiu realizat de HBR (Harvard Business Review), persoanele care scriu des intr-un jurnal si isi “inventariaza” emotiile cel putin 20 de minute pe zi au reusit sa isi gaseasca un job nou mult mai repede (un procentaj de 52%).

 

3. Cere indrumare

 

Sa ceri indrumare nu este deloc rusinos si nici nu te plaseaza mai jos pe scara profesionala. Daca iti doresti sa treci mult mai usor peste procesul de cautare a unui job nou, apeleaza cu incredere la sfaturile unui mentor. Poate fi o persoana pe care o admiri din punct de vedere profesional, cineva din familie, un fost manager, un consilier profesional sau un prieten in care ai incredere. Tine cont de sfaturile pe care le primesti si, daca nu ai incredere ca iei deciziile corecte, amana-le. In fond, esti in cautarea unui job mai bun si iti doresti sa evoluezi din punct de vedere profesional.

 

 

4. Implica-te in cat mai multe activitati

 

Sa fii in cautarea unui job nu inseamna ca timpul tau sa se rezume doar la acele cateva minute pe care le petreci in fata laptopului cand aplici pentru noi posturi. Asadar, daca iti doresti ca aceasta perioada sa fie una constructiva si favorabila, nu iti limita potentialul si nu te plafona. Implica-te in cat mai multe activitati care te ajuta sa ai un program bine organizat. Poti sa faci sport, sa scrii intr-un jurnal, sa citesti, sa participi la seminarii sau cursuri gratuite, sa faci networking, sa inveti o limba noua sau sa iti exersezi speech-ul pentru urmatorul interviu.

 

5. Gandeste in perspectiva

 

Este usor sa te lasi descurajat in momentul in care nu primesti feedback-ul pe care ti-l doresti sau in momentul in care observi ca nu ai foarte multe apeluri pierdute. Procesul de cautare a unui job nou poate fi destul de lung uneori, poate mai lung decat ai anticipa, motiv pentru care este esential sa gandesti in perspectiva. Analizeaza motivele obiective pentru care compania X nu te-a contactat in urma aplicarii sau motivele pentru care HR-ul nu ti-a trimis inca un feedback in urma unui interviu. Mai mult decat atat, incearca pe cat mai mult posibil sa gandesti in perspectiva: analizeaza-ti potentialul, identifica-ti punctele forte si determina ce joburi ar fi mai potrivite pentru tine. Nu uita sa-ti faci si un plan de rezerva. Mai exact, aplica si pentru joburi care nu se afla pe lista de favorite, insa care te-ar putea ajuta in timp sa-ti atingi obiectivele profesionale.

Acestea sunt doar cateva strategii (trucuri) simple care te vor ajuta sa-ti gestionezi mai bine emotiile in timpul procesului de cautare a unui job nou.

Te-ar putea interesa si: Angajatii si nevoia de afirmare. Cum ii manageriezi