Emotii pentru un job nou? Cum sa te adaptezi la noul loc de munca

Emotii pentru un job nou? Cum sa te adaptezi la noul loc de munca

Schimbarea locului de munca este o provocare cu care ne confruntam toti la un moment dat. Iar momentul schimbarii depinde de noi, de factorii care contribuie la aceasta decizie, de planurile pe care le avem pe plan profesional si de dorintele de viitor pe care le avem. Ai luat aceasta decizie si ai emotii pentru un job nou? Poate fi un inceput frumos pentru tine si in mod sigur te poate aduce mai aproape de obiectivele pe care le ai.

 

Daca ai ajuns in acest punct, nu mai trebuie sa te gandesti la ce a fost in trecut. Sau la motivele care te-au determinat sa renunti la locul anterior de munca. Este momentul oportun sa privesti in fata si sa te concentrezi asupra lucrurilor noi pe care le faci. Si este firesc sa ai emotii, sa ai unele intrebari, sa ai momente de indoiala sau sa iti faci unele griji.

 

Un job nou inseamna colegi noi si o metoda diferita de lucru. Indiferent daca te angajezi pe un post similar celui pe care l-ai avut anterior sau ai optat pentru un domeniu nou, cu siguranta metodologia de lucru va fi diferita.

 

Cum te adaptezi cand ai emotii pentru un job nou

 

1. Asigura-te ca vrei sa faci o schimbare

 

Foarte multe persoane isi doresc sa faca o schimbare in ceea ce priveste cariera, insa nu sunt pregatite sa isi asume aceasta decizie. Iar de aici apar unele probleme, cum ar fi neincrederea, lipsa motivatiei si lipsa capacitatii de a se adapta intr-un mediu nou. Un job nou inseamna mai multa responsabilitate, pentru ca managerul isi va dori sa aduci un plus de valoare in companie. Cum iti dai seama ca este momentul oportun sa faci acest pas? Pune pe foaie lista de obiective pe care le tintesti si vezi daca poti sa le atingi in firma in care urmeaza sa lucrezi.

 

2. Invata sa te adaptezi

 

Daca ai luat decizia sa iti schimbi locul de munca, inseamna ca trebuie sa inveti sa te adaptezi. Asteapta-te la schimbari importante in ceea ce priveste metoda de lucru, timpul alocat unor sarcini sau modul de organizare. Chiar daca la locul de munca anterior aveai o tehnica care iti asigura succesul, nu inseamna ca trebuie sa abordezi acelasi mod de lucru si in noua firma. Va fi momentul potrivit sa inveti lucruri noi, sa capeti mai multa experienta si sa aduci rezultate mai bune.

 

 

 

3. Implica-te cat mai mult

 

Chiar daca ai semnat un contract pe o perioada nedeterminata, poti lua in calcul perioada de proba. In primele luni de la angajare este foarte important sa faci o impresie cat mai buna. Asadar, implica-te cat mai mult in activitatea pe care o desfasori, adreseaza intrebari ori de cate ori ai o nelamurire si discuta cu managerul de fiecare data cand nu ai convingerea ca lucrezi corect sau ca ai luat cele mai bune decizii.

 

Cu totii invatam lucruri noi in viata, asa ca nu trebuie sa te blochezi in micile greseli ce pot sa apara sau asupra unor lucruri care nu iti sunt clare. Ia in calcul si zilele in care este posibil sa stai peste program si nu uita ca va fi in avantajul tau sa dovedesti ca te implici in activitatea pe care o ai.

 

4. Cunoaste-ti colegii

 

Poate ca in primele zile va exista tentatia sa eviti sa socializezi cu noii colegi sau poate ca vei avea tendinta sa ii compari cu fostii colegi de munca. Totusi, este bine sa fii o persoana deschisa, deoarece iti va fi mult mai usor sa te integrezi la noul loc de munca. In plus, odata ce te vei imprieteni cu ceilalti colegi, vei avea o dispozitie buna la birou si vei avea motivatie sa ramai cat mai mult timp in companie.

 

5. Poti sa pleci oricand iti doresti

 

Este perfect normal sa iti doresti sa faci din nou o schimbare, chiar daca au trecut doar trei luni, sase luni sau un an de cand ai inceput noul job. De fapt, poti sa pleci oricand iti doresti, deoarece piata muncii este destul de ofertanta si in mod sigur iti vei gasi un alt loc de munca intr-un timp destul de scurt. Este alegerea ta ce vrei sa faci si orice gandesti depinde de modul in care se desfasoara experienta la noul job. Daca nu ai reusit sa te adaptezi in noua organizatie, nu reusesti sa comunici cu ceilalti colegi, ai unele nemultumiri legate de sarcinile tale sau de salariu, nu trebuie sa iti fie teama sa faci din nou o schimbare.

 

Cariera este foarte importanta, iar toti dorim sa avem succes. Cu toate acestea, nu trebuie sa ne simtim obligati sa facem lucruri care nu ne aduc fericirea. Iar schimbarile sunt mereu recomandate si chiar necesare.

 

Pe tine ce te motiveaza/determina sa iti cauti un job nou?

 

Te-ar putea interesa si: Demisia fara plan de rezerva. Ce faci cand nu stii incotro sa mergi?