Nu e colțișor din Oltenia pe care să nu-l cunoască. A bătut Craiova la pas și a descoperit comori arhitecturale despre care nici craiovenii nu știau. A colindat județul comună cu comună, sat cu sat, a cercetat casă cu casă și a povestit lumii despre castele și conace de care până și localnicii uitaseră.
L-au hăituit câinii, l-au huiduit oamenii, la un moment dat, un paznic mai colțos chiar l-a fugărit cu un topor. Dar nu a cedat. Nu a renunțat, a continuat să fotografieze, să cerceteze, să scrie, să se ia la harță cu autoritățile, să se implice și să adune în jurul lui alți oameni cu aceeași pasiune: ISTORIA, cea mai frumoasă poveste auzită/descoperită vreodată.
Rezultatul? A creat o comunitate – reală – cu peste 1.000 de membri, ce au în comun plăcerea de lua orașele la pas și a descoperi frumosul. Cei o mie formează, de fapt, un grup de acțiune civică, cu un rol esențial în salvarea unor clădiri istorice și introducerea lor pe lista patrimoniului. A creat și o comunitate virtuală, cu aproape 20.000 de urmăritori, pe care-i leagă respectul și admirația pentru valorile arhitecturale. Și tot el a realizat și o hartă virtuală cu peste 1.300 de conace și peste 2.000 de case boierești, cărora le-a promovat imaginile și poveștile, într-un mod adaptat și ”cerințelor virtuale” ale tinerei generații. Se implică în diverse acțiuni de conservare și salvare a patrimoniului, inclusiv în organizarea de proteste și depunerea de sesizări, în cazul unor clădiri valoroase, ce sunt amenințate cu demolarea. Și nu doar atât. Pe o altă pagină de Facebook, cu peste 63.000 de urmăritori, împreună cu doi prieteni, dă culoare istoriei, adică descoperă fotografii vechi pe care le colorează digital. Totul pentru a reaprinde dragostea și interesul pentru istorie, dar și respectul pentru înaintași și moștenirea lor atât de prețioasă.
Descopera mai multe despre Dragos Andreescu in materialul realizat de revistacariere.ro!