Domeniile cu cele mai multe joburi in Timisoara in ultimul trimestru al anului 2019

Domeniile cu cele mai multe joburi in Timisoara in ultimul trimestru al anului 2019

Iti cauti un job in Timisoara? Ti-ai dori sa afli mai multe informatii despre piata fortei de munca, despre domeniile cu cele mai multe joburi sau cam ce asteptari au angajatorii? Vei descoperi raspunsurile la aceste intrebari si multe altele in randurile ce urmeaza.

 

Care sunt domeniile cu cele mai multe joburi in Timisoara?


Situatia locurilor de munca din Timisoara de la inceputul anului nu este foarte diferita de cea din prezent, in urma unei analize realizata pe cele mai mari site-uri de cariera din Romania.


Domeniul Vanzari s-a mentiut pe prima pozitie pe tot parcursul anului, diferente aparand pentru celelalte 4 locuri din top.


Daca la inceputul lui 2019, pozitile 2-4 erau ocupate de IT, Customer Support, Marketing si Inginerie, in ultimul trimestru al anului domeniile sunt Customer Support, IT, Productie si Marketing.

 

Ce profile de candidati cauta angajatorii?


Indiferent de nivelul de expertiza profesionala pe care candidatii il au, experienta de lucru anterioara este principalul criteriu care conteaza la angajarile din Timisoara.


Si in cazul competentelor soft skills exista o uniformizare la nivel de expertiza, angajatorii cautand aceleasi tipuri de abilitati precum comunicarea, flexibilitatea, adaptabilitatea, proactivitate, orientarea catre rezultate si capacitatea de invatare continua.


In cazul candidatilor Juniori alte criterii care conteaza pentru locurile de munca vacante din Timis sunt programele de internship si de practica, specializarea de la facultatea sau masterul urmat, activitatile extracurriculare si implicarea in ONG-uri.


Pentru candidati seniori angajatorii continua sa puna accent pe competentele practice si motivatia de a lucra in domeniul de interes.

 

Beneficii pentru angajatori – tichete de masa si flexibilitate


Principalul beneficiu pe care companiile le ofera pentru joburile din Timisoara, potrivit studiului Piata fortei de munca sunt tichetele de masa (14%), urmat de asigurari medicale private (11.78%), program de lucru flexibil (9%), Prime de Paste/Craciun (8.04%) si Work from home (7.62%).


Flexibilitatea a devenit o necesitate pentru angajatii secolului 21, in special din cauza tehnologiei care obliga intr-un fel la a fi omniprezent la birou chiar si in orele din afara orelor de lucru.


Ca urmare, si companiile au inceput sa adopte din ce in ce mai mult flexibilitatea muncii – in urma unei analize realizata de LinkedIn pe textele anunturilor de joburi, 78% dintre acestea mentionau “work flexibility” ca unul dintre beneficiile oferite.