Dorinta de independenta financiara este din ce in ce mai mare in randul tinerilor. Pe langa faptul ca au pretentii de castiguri mai mari decat generatiile anterioare si nu se mai multumesc doar sa isi asigure un trai decent, tinerii de astazi sunt mult mai curajosi in a face investitii si a pune bazele unor afaceri. Interesele variaza in functie de pregatirea profesionala, riscurile luate in calcul, pasiunile pe care le au, dar si de inspiratia de moment. In ce domenii investesc tinerii? Iata cateva directii:
- Investitiile in criptomonede
Un studiu realizat in 2022 arata ca 4 din 10 romani au cumparat deja monede virtuale, iar cei mai multi dintre acestia erau tineri. Desi piata criptomonedelor nu are garantii, tinerii sunt curajosi. Isi pun la bataie economiile si spera la castiguri peste noapte. Acelasi studiu arata ca 96% dintre adultii romani, cu acces la internet, sustin ca au auzit de criptomonede, iar 8 din 10 romani s-au exprimat ca isi doresc sa cumpere monede virtuale. Totusi, riscurile sunt mari, avand in vedere ca este o piata volatila, iar tara noastra are mari lacune la capitolul educatie financiara.
- Domeniul energiei
Este considerat unul dintre domeniile de viitor. Tinerii care au economii pariaza pe businessuri in sectorul surselor regenerabile de energie (energia eoliana, energia solara, energia hidroelectrica, energia oceanelor, energia geotermala, biomasa si biocombustibilii). Dezvoltarea durabila este un deziderat al comunitatilor din U.E., iar Romania are potential in aceasta zona. De altfel, un aspect important, care ii determina pe tineri sa investeasca in acest sector, il reprezinta si oportunitatile de accesare a fondurilor ce vor fi acordate pentru investitiile din sectorul energetic.
- Imobiliare
Investitiile in imobiliare se pot dovedi o varianta castigatoare, iar in ultimii ani, tinerii au fost din ce in ce mai atrasi de acest domeniu. De la achizitia de imobile in scopul revanzarii, la constuirea de ansambluri rezidentiale, cladiri de birouri in scopul inchirierii, variantele disponibile in sectorul imobiliarelor sunt atractive pentru tineri.
- Agricultura ecologica/ agricultura
Tinerii care au crescut in mediul rural si cunosc potentialul zonei, aleg sa se pregateasca in domeniu, urmand facultati de profil, pentru a pune bazele afacerilor cu produse ecologice. Este un trend care a prins si in Romania de cativa ani, iar un avantaj important este faptul ca tinerii au la dispozitie fonduri europene pentru a-si creste afacerile.