Discursul lui Steve Jobs catre tineri (partea I)

Discursul lui Steve Jobs catre tineri (partea I)

La cinci ani de la moartea sa, Steve Jobs este comemorat de toate publicatiile mari ale lumii. Business Insider a publicat intregul discurs pe care Steve Jobs l-a tinut in fata Universitatii din Stanford, in anul 2005. Pentru ca este destul de lung, astazi va oferim prima lui parte:

“Ma simt onorat sa fiu astazi cu voi, la deschiderea uneia dintre cele mai bune universitati din lume. Nu am absolvit niciodata facultatea, Sa fiu sincer, acest moment ma situeaza cel mai aproape de o absolvire oficiala. Iar astazi o sa va spun trei povesti din viata mea, Nimic mai mult. Doar trei povesti.

Prima poveste este despre cum poti sa conectezi punctele. Am renuntat la Reed College dupa primele 6 luni, dar apoi am ramas in campus inca 18 luni inainte de plecarea reala. De ce am renuntat?

Povestea a inceput inainte de nasterea mea. Mama mea biologica era o tanara studenta care nu absolvise inca si care hotarase sa ma dea spre adoptie. Ea credea foarte mult ca trebuie sa fiu adoptat de o familie cu studii superioare, asa ca totul era aranjat ca familia unui avocat sa ma adopte imediat dupa ce ma nasteam.

Acestia s-au razgandit in ultimul moment, pentru ca isi doreau o fata. Astfel, a fost sunata   urmatoarea familie de pe lista de asteptare: “Avem un baietel, il vreti?”. Noua familie a spus “Sigur”.

Parintii adoptivi nu aveau facultate insa au promis ca baiatul va avea una, lucru care a facut-o pe mama mea biologica sa semneze pana la urma actele.

La 17 ani am ajuns la facultate. In mod naiv, am ales o facultate aproape la fel de scumpa ca Stanford, pe care se duceau economiile de o viata ale parintilor mei.
Dupa 6 luni nu am vazut niciun rost in a merge la facultate, pentru ca nu intelegeam cum ma va ajuta sa imi dau seama cine sunt si ce vreau sa fac cu viata mea.

Am decis sa renunt la facultate si sa sper ca totul se va rezolva. A fost destul de infricosator atunci, dar uitandu-ma inapoi, a fost una dintre cele mai intelepte decizii luate. In clipa in care am renuntat la cursurile obligatorii am putut merge la cursurile care imi placeau cu adevarat si care erau de la diferite facultati.

Nu va imaginati ca totul era asa de romantic. Nu aveam camera in campus, asa ca dormeam pe podea, in camera unui prieten. Strangeam cutii de suc si le vindeam pentru 5 euro ca sa imi cumpar mancare, iar in fiecare duminica mergeam 12 kilometri pe jos ca sa mananc o masa copioasa la templul Hare Krishna. Iubeam zilele de duminica.

Multe lucruri peste care am dat au fost datorita faptului ca mi-am urmat curiozitatea si intuitia, si s-au dovedit de nepretuit mai tarziu. Sa va dau un exemplu:

Reed College oferea la acel moment unele dintre cele mai bune cursuri de caligrafie din tara. Prin tot campusul, fiecare poster sau eticheta de pe mobiliere avea o caligrafie de mana superba.

Pentru ca renuntasem la facultate, am vrut sa invat si eu cum sa fac astfel de lucruri frumoase si am facut un alt curs de caligrafie. A fost frumos, istoric, subtil si artistic, intr-un mod pe care stiinta nu-l poate captura si care m-a fascinat profund.

Nimic din toate astea nu avea o aplicatie practica in viata mea.Dar peste 10 ani, cand lucram la designul pentru primul Macintosh, totul s-a intors la mine!

Daca nu as fi facut cursul de caligrafie, Macintosh nu ar fi avut tipurile de font-uri si posibilitatile de a scrie pe care le are acum. Si cum Windows a copiat Macintosh-ul, probabil ca reuseam sa ajungem la performanta ca niciun computer din lume sa nu fi avut un astfel de design! Daca nu renuntam si nu urmam acest interes pentru caligrafie, computerele nu s-ar fi bucurat de o asemenea tipografie.

Evident, ar fi fost imposibil sa unesc aceste puncte din viata mea inainte. Doar uitandu-te in urma poti uni atfel de momente.

Asadar, trebuie sa ai incredere ca, intr-un fel, punctele se vor uni la un moment dat in viata ta. Trebuie sa crezi in ceva: intuitie, destin, viata, karma, orice. Abordarea asta nu m-a dezamagit niciodata si a facut cea mai mare diferenta din viata mea.”

 

Sursa: Business Insider

Traducere: Diana Petroiu