Dependenta de succes la locul de munca duce la frustrare si epuizare.

Dependenta de succes la locul de munca duce la frustrare si epuizare.

Cu totii ne dorim sa avem succes in sfera profesionala, dar si in viata personala, insa fiecare defineste ideea de succes diferit. Pentru unii inseamna prosperitate, bani, pozitie sociala, in timp ce pentru altii se traduce in implinire, multumirea de a fi adus o schimbare in bine, de a ajuta prin munca lor alti oameni, de a modela caractere prin propriul exemplu. Totusi, indiferent de cum definim succesul, el nu trebuie sa devina o dependenta. Sunt persoane care in goana dupa succes ajung sa resimta frustrare si chiar epuizare, sa nu mai poata gestiona momente de esec si chiar sa nu se mai poata bucura de micile victorii.

Comportamentul fata de ideea de succes trebuie educat inca de la o varsta frageda. Problema este ca in general tendinta este de a intipari in mintea copilului ideea ca esecul nu este o varianta. Nimic mai gresit! O astfel de lectie, predata in mod repetat, in familie, scoala si comunitate, se va materializa intr-o teama permanenta: teama de a nu gresi, de a nu esua, nesiguranta si nefericire. Un adult cu asemenea gandire va deveni o persoana dependenta de rezultatele favorabile si mereu in goana dupa ceva mai bun, un angajat perfectionist, dar fragil in momentele de cumpana.

O astfel de persoana ajunge sa sacrifice familia, pasiunile, relatiile cu prietenii si colegii de munca, totul din dorinta de progres permanent, de a demonstra ca poate mai mult si mai bine. Dependenta de succes inseamna si timp liber folosit pentru proiectele de la locul de munca, ore suplimentare prestate in mod constant, tensiuni in relatia cu ceilalti colegi si o senzatie de competitie permanenta. De multe ori, reusitele sunt rezultatul muncii de echipa, iar in conditiile in care o persoana isi asuma mereu pozitia one-man show va ajunge sa experimenteze oboseala, senzatia de izolare, de lipsa de motivatie. Vanatoarea succesului poate aduce si insucces! 

Cum ne vindecam de dependenta de succes?

Ca in cazul oricarei dependente este nevoie sa parcurgem cativa pasi: constientizare, comunicare (terapie) si actiune (schimbarea stilului si a gandirii).

Analizeaza-ti comportamentul! Daca nu te multumeste nimic, nu accepti niciodata calea de mijloc, muncesti pana la epuizare, te simti dezamagit de orice mica ratare si te demoralizeaza, atunci s-ar putea sa manifesti o dependenta de succes. Nu este rau sa iti doresti mai mult, dar nu transforma totul intr-o cursa. Succesul reprezinta o calatorie si trebuie sa inveti sa te bucuri de orice pas.

Comunica ce simti! Al doilea pas in tratarea dependentei de succes este sa vorbesti despre ce simti, cu un specialist, cu un prieten, cu un coleg, cu oricine te simti confortabil sa dialoghezi pe aceasta teama. Spune ce gandesti, cere o parere si cauta solutii pentru a iesi din aceasta capcana. Invata sa te acomodezi si cu ideea de esec, gandeste-te ca parcursul tau profesional iti va aduce permanent provocari.

Gandeste diferit! Daca ai constientizat situatia si a-i identificat solutii, aplica-le! Educa-te sa gandesti pozitiv, mediteaza, schimba-ti programul, petrece mai mult timp cu oameni dragi, incearca sa socializezi mai mult cu cei de la birou, ofera ajutorul daca poti si accepta momentele de succes ale celorlalti. Nu le mai privi cu invidie si nu te mai „razbuna” pe tine ca nu ai atins tinta respectiva!