DEMISIA. 5 maniere elegante prin care poti incheia activitatea la actualul loc de munca.

DEMISIA. 5 maniere elegante prin care poti incheia activitatea la actualul loc de munca.

Demisia este pentru multi dintre noi un gand greu de acceptat, o decizie dificil de luat si un pas pe care uneori ne dorim sa-l amanam cat mai mult. Totusi, este un proces firesc, motiv pentru care incheierea activitatii la locul de munca poate fi realizata elegant, dand dovada de profesionalism si fairplay. Cu exceptia unor situatii-limita sau a cazurilor in care renuntarea la job vine in contextul unui incident grav, momentul prezentarii demisiei trebuie pregatit si gestionat cu tact. Iata 5 maniere elegante prin care sa inchei activitatea la actualul loc de munca:

 

  1. Discuta direct cu superiorul/seful

Nu este deloc placut pentru un superior sa afle ca unul dintre angajati intentioneaza sa plece in circumstante neoficiale (o discutie intre alti angajati, barfa intre colegi, anuntul facut de personalul de la HR). Daca relatia profesionala angajat-angajator a fost una buna, cu o comunicare eficienta si respect reciproc, este indicat sa o inchei in aceeasi maniera. Un gest elegant este sa mergi sa iti prezinti intentiile direct superiorului. Impreuna puteti stabili si conditiile plecarii tale (cu perioada de preaviz sau fara perioada de preaviz, pregatirea unui inlocuitor etc). Unii angajati evita sa discute fata-n-fata cu seful despre plecarea din companie de teama ca vor fi convinsi sa renunte la idee sau de teama unui conflict. Nu trebuie sa se intample asa! Legal, demisia nu se accepta/refuza, ci superiorul doar ia la cunostinta intentia ta, dar este recomandat sa ii prezinta situatia direct.

  1. Prezinta-ti motivele demisiei obiectiv si elegant

Poate ca esti nemultumit de salariu, ai hotarat sa nu mai accepti conditiile de munca sau te-a determinat sa pleci chiar relatia cu seful/colegii. Indiferent de motiv, alege o maniera eleganta de a le prezenta situatia: ti-au fost oferite alte oportunitati, iti doresti sa avansezi profesional, consideri ca ai ajuns intr-o alta etapa a dezvoltarii tale personale/profesionale, iti doresti o schimbare etc. Corect si eficient este sa-ti spui nemultumirile la momentul la care ele apar, asa ca nu mai are rost sa amintesti de conflictul cu un coleg de acum cateva luni, daca la momentul respectiv nu ai cerut explicatii. La fel cum nu este cazul sa arunci in fata sefului ca te-a platit prost ani la rand, daca tu ai acceptat situatia in tot acest timp.

  1. Prezinta demisia in scris

Notificarea scrisa asupra demisiei tale din companie este necesara. Demisia este un document oficial pe care il vei prezenta departamentului de resurse umane. Precizarea motivelor nu este obligatorie, demisia fiind o informare. Alaturi de persoana de la HR vei stabili si etapele urmatoare.

  1. Evita conflictele si rabufnirile in perioada preavizului

Conform legii, contractul individual de munca inceteaza odata cu instiintare din partea angajatului, dupa care se intra intr-o perioada de preaviz demisie. Termenul de preaviz nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere. In acest interval este recomandat sa iti pastrezi conduita profesionala, indiferent de motivele demisiei, sa respecti programul de lucru si indeplinirea sarcinilor si sa eviti conflictele cu alti colegi, cu sefii, barfa sau denigrarea companiei/ angajatilor/sefului.

  1. Solicita o scrisoare de recomandare

In cazul in care colaborarea ta cu firma s-a incheiat intr-o maniera eleganta pana la acest punct, este indicat sa soliciti si o scrisoare de recomandare. Pe langa faptul ca te va ajuta la viitoarele interviuri pentru un nou loc de munca, iti va pune in evidenta valoarea in cadrul companiei in care ai activat si abilitatile, prin solicitarea scrisorii de recomandare ii demonstrezi fostului angajator ca apreciezi parerea sa despre tine si colaborarea se incheie in termeni placuti.