De ce se instaleaza anxietatea dupa succes. Invata sa-ti gestionezi emotiile

De ce se instaleaza anxietatea dupa succes. Invata sa-ti gestionezi emotiile

Toti vrem sa avem o viata profesionala implinita si muncim toata viata ca sa obtinem tot ce ne dorim, insa anxietatea dupa succes se poate instala foarte usor. Ne pregatim pentru obstacolele pe care le vom intalni in drumul nostru spre succes, invatam cum sa facem fata esecurilor pe care le vom experimenta si incercam din rasputeri sa perseveram, sa mergem mai departe si sa nu renuntam niciodata la visele noastre.

Ne canalizam toata energia spre lectiile care ne invata ce sa facem ca sa avem succesul mult visat, insa in drumul nostru spre succes uitam sa ne pregatim pentru momentul in care chiar vom avea succes. Asadar, intrebarea care se pune este: Dupa ce am obtinut succesul, ce facem mai departe cu el?

 

De ce se instaleaza anxietatea dupa succes

 

Nimeni nu ne pregateste cu adevarat pentru ce urmeaza dupa succes. Invatam ce trebuie sa facem ca sa avem succes, dar nu ne mai invata nimeni ce sa facem cu el dupa ce l-am obtinut.

Totul se schimba in momentul in care ai succes, de la repere pana la felul in care esti perceput in societate si, cum aceasta schimbare nu ar fi fost de ajuns, apare un nou factor de stres si anume, presiunea de a pastra succesul obtinut. In aceste conditii, nu este de mirare ca, imediat dupa succes se poate instala anxietatea.

”Ce se intampla daca nu am abilitatile necesare de a face fata noului post de conducere?”

”Ce se va intampla daca nu mai am timp pentru mine si pentru familia mea?”

”Ce ma fac daca pierd tot ce am construit cu greu si ma intorc de unde am pornit?”

”Cum stiu daca cei de langa mine vor dori sa fie cu mine pentru ce am eu de oferit sau pentru succesul/banii mei?”

”Ce ma fac daca viata mea personala se va schimba in rau odata cu acest succes?”

”Cum fac fata invidiei si rautatilor din jur? Dar atentiei exagerate care mi se va acorda dupa acest succes?”

Toate aceste intrebari sunt rezultatul unor frici care sunt adanc radacinate in noi, si anume: frica de a gresi si de a pierde totul intr-o secunda, frica de a iesi din zona noastra de confort si a da piept cu necunoscutul, frica de a nu ne ridica la nivelul si asteptarile celorlati etc. Toate aceste frici ne impiedica sa ne bucuram de succesul pe care-l avem si ne poate face sa-l pierdem. Asadar, ce trebuie sa facem ca anxietatea sa nu se mai instaleze?

 

Cum ne pregatim pentru succes?

 

 

Ne-am obisnuit cu greul si cu lupta si din aceasta cauza ne pregatim din timp creierul pentru lucrurile rele care ni se vor intampla. Uitam insa sa-l invatam sa se astepte si la lucruri bune. De aceea, atunci cand ele chiar se intampla in viata noastra, creierul nu recunoaste emotia pozitiva (o considera anormala) si reactioneaza exact la fel ca in cazul unei emotii negative: se panicheaza si vrea sa se intoarca la emotiile pe care le cunoaste deja (cele negative).

Daca vrei sa schimbi acest lucru, va trebui sa ai o alta abordare. Iata mai concret ce trebuie sa faci:

 

1. Invata creierul sa se obisnuiasca cu emotii pozitive

 

Daca inveti sa te relaxezi si sa savurezi micile experiente pozitive din viata de zi cu zi, iti vei invata creierul sa se obisnuiasca treptat cu astfel de emotii pozitive. Prin urmare, atunci cand va avea parte de o emotie puternica pozitiva (cand obtii succesul mult dorit), creierul nu va mai reactiona prin panica sau frica, ci prin relaxare.

 

2. Detaseaza-te si invata tehnici de relaxare

 

Atunci cand creierul tau este in sistem de alerta, trebuie sa-i transmiti un semnal sa incetineasca, sa se opreasca si sa se relaxeze. Ia-ti pauze mici de relaxare atunci cand vezi ca esti prea surescitat. Inspira si expira adanc, priveste ceva in departare sau inchide ochii si concentreaza-ti gandurile pe respiratie.

 

3. Impartaseste-ti grijile cuiva apropiat sau unui specialist

 

Daca vorbesti cu cineva (un apropiat sau chiar un specialist) despre fricile si grijile tale, vei fi capabil sa vezi lucrurile dintr-o alta perspectiva. De exemplu, un psiholog te poate ajuta mai usor sa gasesti cauza fricilor tale si astfel sa le depasesti. Anxietatea dupa succes se poate instala fara sa iti dai seama, insa poti sa iti gestionezi emotiile.

 

4. Iesi din zona ta de confort de cate ori ai ocazia

 

Fa in fiecare zi lucruri pe care nu le-ai mai facut. Incearca sa explorezi si sa iesi din cercul vicios al rutinei. Fa-ti provocari noi in fiecare zi, in asa fel incat sa-ti obisnuiesti creierul sa iasa din zona de confort si sa-si pastreze relaxarea in tot acest timp.

 

5. Spune-i creierul tau ca nu are de ce sa se teama

 

Franklin D. Roosevelt spunea ca: ”Singurul lucru de care trebuie sa ne fie frica este frica insasi.” Asadar, antreneaza-ti creierul sa accepte ca nu are de ce sa se teama. Nu este in pericol, nu exista nici o amenintare la adresa lui si exista solutii pentru orice. Repeta-i asta de fiecare data cand are nevoie!

Te-ar putea interesa si: Ce este brain dump si cum eviti aceasta capcana!