“Am o idee grozava care, pusa in practica, va aduce milioane, garantat! Nu am timp sa ma ocup de concretizarea acesteia, de aceea am nevoie de cineva care sa faca asta. Poate voi licentia ideea sau o voi vinde. Nu vreau sa castig mult, vreau doar sa o vad pusa in practica!”
“Nu, nu am ajuns la partea cu redactarea planului de afaceri, nu stiu sigur de unde ar trebui sa incep – oricum eu sunt mai mult o persoana de idei si, desigur, sunt destul de atent sa nu divulg foarte multe detalii de teama sa nu fure cineva ideea aceasta geniala”!
Suna familiar pentru investitori? Cu siguranta!
Motive pentru care ideile nu obtin investitii:
- Ideile bune valoreaza 50 de bani. Toti cei pe care ii intalnesti pe strada, la cafenea sau in parc, au o idee buna.
- Prin ele insele, ideile nu au nicio valoare – nu sunt rare, ci foarte frecvente.
- Ideile castiga valoare daca prin munca dovedesti ca acestea pot avea aplicatii practice si comerciale.
- Trebuie sa convingi investitorul cu mai mult decat cu o simpla idee - expertiza, aptitudinile, pregatirea, experienta si efortul tau vor oferi investitorului mai multa incredere ca acest concept va functiona.
- Ideile au, in general, un grad ridicat de risc. Investitorii pot alege sa investeasca in multe alte lucruri, asa ca nu au de ce sa isi asume acest risc cu proiectul tau.
Asadar, pentru a reusi sa convingi investitorii, trebuie, pe langa ideea geniala, multa munca!
Chiar si fara fonduri, poti face cercetare de piata. Nu intreba membrii ai familiei sau prieteni ce parere au despre produs – acestia vor fi subiectivi! Vorbeste cu posibili clienti, realizeaza un plan de marketing. Aceste lucruri ii vor arata potentialului investitor ca acest concept ar putea sa fie viabil.
Realizeaza un prototip al produsului, pentru a dovedi ca ideea poate fi pusa in practica!
Daca reusesti sa obtii comenzi pentru produsul tau sau scrisori cu intentia de a-l cumpara - ai toate sansele sa transformi ideea intr-o afacere in care merita investit!