Danemarca pare sa fie tara cea mai activa in lupta impotriva risipei alimentare, daca ar fi sa analizam implicarea ei si rezultatele bune inregistrate pana acum.
In ultimii cinci ani, Danemarca a redus risipa alimentelor cu 25%. A reusit acest lucru prin mai multe proiecte: o miscare nationala pentru combaterea risipei, un restaurant pe baza de resturi alimentare, un supermarket care nu risipeste, un parteneriat guvernamental de reducere a rispei, precum si multe start-up-uri care sprijina aceasta cauza.
In ciuda faptului ca Danemarca este o tara relativ mica, cu o populatie de 5,7 milioane de locuitori, risipa ajunge la o cifra ingrijoratoare: pana la 700.000 de tone pe an. Cea mai mare parte a risipei este generata de locuinte, iar cele mai multe alimente aruncate sunt fructele, legumele, painea, lactatele si resturile de carne.
Conform unui raport al autoritatilor daneze, cauza cea mai des intalnita a rispei alimentare este faptul ca oamenii pur si simplu uita hrana in frigidere. De asemenea, confuzia privind datele de valabilitate si lipsa informatiilor privind folosirea resturilor alimentare sunt cele mai dese motive pentru care mancarea sfarseste la gunoi.
Cele mai recente cifre publicate de EU FUSIONS arata ca statele membre arunca 88 de milioane de tone de alimente pe an... egale cu 143 de miliarde de euro aruncate pe geam.
In ce priveste extinderea acestui fenomen la nivel global, o treime din hrana produsa este pierduta sau aruncata. De cealalta parte, un miliard de oameni de pe planeta sunt subnutriti sau nu au cum sa isi asigure hrana zilnica.
Miscarea Stop Wasting, inceputa acum opt ani, a accelerat importanta luptei impotriva risipei alimentare, care apoi a devenit nationala in Danemarca. In acest context, aproape fiecare lant de magazine din Danemarca are o strategie de prevenire a risipei.
Sursa: Think outside the box