Esti suma obiceiurilor pe care le ai. Cand le permiti obiceiurilor negative sa te domine, drumul tau spre succes se incetoseaza. Provocarea este ca obiceiurile rele sunt sirete, ajung sa te conduca fara sa iti dai seama de pericolul pe care il aduc.
Ca sa scapi de obiceiurile negative ai nevoie doar de autocontrol. Si inca mult! Psihologii Angela Duckworth si Martin Seligman de la Universitatea din Pennsylvania au realizat un studiu in care au masturat IQ-ul studentilor si nivelul de autocontrol cand au intrat in universitate. Patru ani mai tarziu, s-au uitat la media notelor si au observat ca autocontrolul este de doua ori la fel de important ca IQ-ul in obtinerea unor medii bune.
Autocontrolul asigura si o fundatie solida, bazata pe etica in munca si pe o productivitate mai inalta.
Autocontrolul este ca un muschi: pentru a il dezvolta trebuie sa exersezi cat mai mult. Cum poti avea o viata mai sanatoasa, si implicit, mai productiva? Incepe prin a scapa de urmatoarele 9 activitati nocive:
1.Sa iti folosesti telefonul, tableta sau calculatorul in pat
Oamenii nici nu isi dau seama cat de nociv este acest obicei pentru somnul si productivitatea lor. Lumina albastra a ecranelor ne afecteaza nivelul de energie si calitatea somnului. Dimineata, lumina soarelui contine mari concentratii de lumina albastra. Cand ochii tai sunt expusi in mod direct si indelungat la aceasta lumina albastra, este oprita productia hormonului de melatonina, alungand somnul si facandu-te sa ramai intr-o stare de alerta. Dupa-amiaza, soarele isi mai pierde din lumina albastra, lucru care incurajeaza iar productia de melatonina, fapt pentru care ne simtim somnorosi. Seara, creierul tau nu se asteapta la expunerea la lumina albastra, asa ca este foarte sensibil la acest “atac”.
Cele mai indragite obiecte ale tale- laptop, tableta, telefon mobil- emit lumina albastra cu unda scurta chiar in fata ta! Consecintele se observa in cresterea predispozitiei la insomnie si ulterior slabirea organismului.
Cel mai intelept este sa eviti folosirea tehnologiei dupa cina.
2. Sa navighezi pe internet in mod impulsiv
Iti ia cel putin 15 minute de atentie pana cand sa te dedici unui task in profunzime. Odata ce ai realizat acest lucru, intri intr-o stare euforica de productivitate, un flux.
Studiile arata ca oamenii care se afla intr-un flux de acest gen sunt de cinci ori mai productivi decat ceilalti! Cand te deconectezi de la munca ta, ca sa dai un click pe Facebook, sa citesti stirile, sa te uiti la telefon, productivitatea va suferi major!
O sa mai fie nevoie de alte 15 minute de atentie pentru a te dedica task-ului inceput.
3. Sa iti verifici telefonul in mijlocul unei discutii
Nimic nu distrage atentia mai mult decat un mesaj primit pe telefon!Cand te afli intr-o conversatie, axeaza-ti toata atentia asupra conversatiei. Vei vedea ca te vei bucura de un dialog mult mai calitativ.
4. Sa spui “da” cand ai vrea sa spui “nu”
Studiul condus de Universitatea din California, San Francisco, arata ca daca iti este greu sa spui “nu”, cu atat mai mult stres vei experimenta in viata! Stresul si depresia distrug autocontrolul.
Insa “nu” este un cuvant puternic si care nu ar trebui sa ne sperie. Incearca sa prioritizezi corect responsabilitatile tale.
5. Sa te gandesti la oamenii toxici
Vor exista intotdeauna oameni toxici care isi vor dori sa te necajeasca. Sunt multi oameni care merita atentia ta, iar cei toxici nu fac parte din ei.
6. Multitasking-ul in sedinte
Sedintele au nevoie de toata atentia ta. Cand faci mai multe lucruri deodata, nu ai cum sa intelegi subiectul sau sa aduci un aport de valoare la ideile expuse intr-un grup de oameni.
7. Sa barfesti
Barfitorii simt placere cand cei din jur au probleme. Nu este nimic interesant in a te axa pe aspectele negative din viata cuiva!
8. Sa astepti sa actionezi pana ce vei avea succes
Multi scriitori petrec ore bune facand un brainstorming obositor asupra actiunii si a personajelor, chiar si atunci cand stiu foarte bine ca nu le vor adauga in cartea pe care o scriu!De ce fac acest lucru? Pentru ca ideile bune au nevoie de timp in care sa dospeasca.
Autorul Jodi Picoult sublinia ceva foarte important: “Poti sa editezi o pagina proasta, dar nu poti edita o pagina goala.”
9. Sa te compari cu alti oameni
Cand te compari non-stop cu ceilalti, fericirea ta se anuleaza de la sine!
Iar atunci cand te simti bine pentru ca ai realizat ceva, nu lasa pe nimeni sa-ti eclipseze fericirea cu opinii neavizate!
Orice ar spune sau crede altii despre sine, valoarea si increderea vin din interior. Un lucru este cert: povestile lor despre tine nu te definesc.
Odata ce ai eliminat din rutina ta aceste obiceiuri nocive, experientele pozitive au loc sa intre in viata ta!
Autor: Travis Bradberry, Presedinye TalentSmart
Traducere: Diana Petroiu
Sursa: Entrepreneur