Cum știm dacă un certificat ISO 9001 este valid?

Cum știm dacă un certificat ISO 9001 este valid?

Există multe motive pentru a solicita furnizorilor cu care lucrați să aibă un sistem de management al calității certificat. Cu alte cuvinte să dețină un certificat de conformitate cu standardul ISO 9001.

O certificare ISO 9001 ar trebui să dea asigurări asupra seriozității furnizorului, asupra conformității produselor și serviciilor sale, asupra capacității acestuia de a onora comenzile, asupra modului în care eventuale neconformități vor fi tratate sau asupra eforturilor furnizorului de a se îmbunăți continuu.

Totuși, ce puteți face atunci când suspectați că certificarea ISO 9001 a unui furnizor este falsă?

De ce ar dori o companie să falsifice un certificat ISO 9001 și în acest fel să își păcălească clienții? Este dificil să se stabilească o cauză universală, deoarece fiecare companie poate avea motive diferite. Unul dintre ele ar putea fi costul. S-ar putea crede că tariful angajării unui organism de certificare care să efectueze un audit este prea costisitor. Un alt motiv poate fi teama legată de ceea ce un audit ar putea identifica. S-ar putea, ca societatea să dorească să obțină o certificare, dar fără a implementa de fapt un sistem de management al calității.

Prin urmare, cum puteți verifica dacă un certificat este fals? Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să aveți în vedere faptul că o organizație nu își poate certifica propriul sistem de management al calității (SMC). Certificarea trebuie să vină de la o entitate externă (organism de certificare). Nu există auto-certificare.

În al doilea rând este importat de știut că ISO (Organizația Internațională de Standardizare) nu face certificări. ISO elaborează și publică standarde, dar nu face audituri și certificări. Nu există o reprezentanță în România a ISO (un ISO România, sau ceva similar). Există o asociație de standardizare în România (ASRO) care elaborează standarde naționale, adoptă și traduce standarde internaționale (precum ISO 9001).

În al treilea rând, pentru ca o certificare să fie validă, ea trebuie emisă de un organism de certificare acreditat conform legislației. Dacă este un organism de certificare cu sediul în România el trebuie acreditat de către RENAR. Dacă sediul central al organismului de certificare este în alt stat al Uniunii Europene, atunci acreditarea sa trebuie emisă în acel stat. De exemplu un organism de certificare din Grecia, poate efectua certificări în România sub acreditarea obținută conform legislației grecești de la organismul de acreditare din Grecia – ESYD (omologul RENAR).

Puteți contacta organismul de certificare care a emis un certificat ISO 9001 și puteți cere detalii privind acreditarea acestuia. Totodată, puteți solicita informații la RENAR (Organismul Național de Acreditare) cu privire la veridicitatea unei certificări, dacă aveți dubii.

Este important să vă asigurați că partenerii cu care lucrați sunt onești și respectă standardele și cerințele pe care declară că le respectă. O colaborare de succes se bazează pe încredere.