Cum sa nu lasi stresul sa iti afecteze viata

Cum sa nu lasi stresul sa iti afecteze viata

Dr. Gayatri Devi este neurolog, director al New York Memory, autorul volumului „Calm. Cum sa-ti gasesti linistea intr-o lume stresanta si agitata”, aparut in colectia Introspectiv a Grupului Editorial Litera.

Totodata, este si nepoata unui indian care devine modelul sau de viata prin felul in care imbina calmul cu rezultatele unei vieti pline de responsabilitate si succes. Pe el il vede in copilarie incepandu-si ziua fara graba, la ora cinci, asezat intr-un balansoar si citindu-si ziarul, apoi plimbandu-se pentru o jumatate de ora – o modalitate de a gandi, intr-un ritm lent impus inainte ca orele agitate ale zilei sa inceapa cu adevarat. Era directorul companiei regionale de telefonie, cu mii de angajati, dar reusea sa nu se lase coplesit de responsabilitati si griji.

Dr. Gayatri Devi tine sa precizeze ca atingerea starii de calm nu inseamna a scapa de stres, ci doar a invata sa-l administrezi. „Calmul este un sentiment de autocontrol interior, care ne permite sa functionam la capacitatea maxima a tuturor abilitatilor noastre. E starea ideala a creierului, sustinuta de un corp aliat intrutotul cu acest creier hotarat, ceea ce ne permite sa ne valorificam puterile cognitive, mentinand, in acelasi timp, un echilibru perfect cu emotiile noastre.”

Tehnologia, schimbarile rapide din societate, fluxul prea mare de informatii cu care ne confruntam, abundenta de alegeri pe care suntem pusi sa le facem, dead-line-urile - toate cresc nivelul de vigilenta de care trebuie sa dam dovada si daca nu reusim totusi sa ne calmam riscam sa devenim anxiosi, depresivi, insomniaci, sa dezvoltam probleme precum durerile de cap si musculare, afectiuni ale inimii si asa mai departe. Avem nevoie sa fim intr-o stare alerta, vigilenta, dar daca ni se intampla prea des, „uitam” sa iesim din aceasta stare si ajungem sa nu mai dormim noaptea, sa fim tensionati si tafnosi.Ba chiar mai rau. „Cand nu ne activam mecanismul parasimpatic de linistire a corpului, sistemul nostru de fuga ne determina să sucombam din cauza unor atacuri de cord sau comotii cerebrale, chiar daca ne ajuta sa ne respectam termenele-limita care ni se impun zilnic.”

Neurologul Gayatri Devi da detalii despre cum functioneaza creierul si cum este structurat, ce functii au lobii frontali si creierul mijlociu si propune o abordare a autolinistirii care merge dinspre corp spre minte. „Un corp linistit inseamna o minte linistita. Nu invers, cum cred majoritatea oamenilor.

Citeste continuarea articolului pe Cariereonline.ro