Planuiesti sa faci o investitie pe termen lung? Achizitionarea unui apartament implica trecerea printr-un lung proces de analiza si comparare a celor mai bune variante. Trebuie sa tii cont atat de pretul apartamentului, zona in care este amplasat, numarul de camere sau gradul de confort, cat si de bugetul de care dispui sau de creditul pe care il poti obtine de la banca.
Vizionarea apartamentelor puse spre vanzare este doar o parte a procesului de cumparare, iar tu vei avea nevoie de o veritabila misiune de cercetare.
Achizitionarea unui apartament reprezinta in unele cazuri un proces mai lung decat era planuit, iar in unele cazuri alegerea facuta nu este cea mai buna.
Mai mult decat atat, foarte multe persoane, din dorinta de a-si cumpara rapid o casa, au semnat contracte care nu au fost avantajoase. Sau, in cazuri mai grave, au lucrat cu firme care nu au fost serioase.
Cum sa nu iei teapa cand cumperi un apartament
Daca nu stii de unde sa incepi si ce trebuie sa faci, poti sa tii cont de cateva repere care te vor ajuta sa faci cea mai buna investitie.
Amplasarea si specificul zonei
Zona in care este amplasat apartamentul pe care vrei sa il cumperi este foarte importanta. Trebuie sa fie accesibila din punct de vedere al transportului, trebuie sa se afle in proximitatea unor parcuri, scoli, supermarketuri, farmacii sau spitale si trebuie sa fie intr-o zona in care nivelul zgomotului este unul suportabil. Un alt criteriu important este gradul de siguranta, ceea ce inseamna ca este recomandat sa eviti zonele rau famate. Alege blocuri care beneficiaza de un regim special si de masuri de securitate, cum ar fi interfon, supraveghere video sau servicii de paza.
Aspectul si calitatea apartamentului
In poze vedem totul perfect, iar realitatea este diferita in cele mai multe cazuri. Daca te gandesti sa cumperi un apartament intr-un imobil nou, atunci nu ai de facut foarte multe verificari la acest capitol. Insa este recomandat sa verifici detaliile legate de structura imobilului, calitatea materialelor folosite, gradul de izolare sau finisajele. Chiar si cel mai mic detaliu este important in momentul in care iti cumperi un apartament, asa ca nu trece cu vederea astfel de lucruri. Daca nu esti sigur ca ai facut alegerea corecta, poti sa ceri parerea unei persoane autorizate, care va evalua apartamentul si calitatea acestuia, astfel incat sa stii daca investitia pe care urmeaza sa o faci este buna.
Daca te gandesti sa cumperi un apartament intr-un bloc vechi, vei avea de facut si de aceasta data o serie de verificari. O simpla vizionare nu va fi de ajuns ca sa iti dai seama daca faci cea mai buna alegere. Este necesar sa ceri informatii pretioase cu privire la rezistenta la cutremur a imobilului si vechimea imobilului, insa trebuie sa verifici si detaliile estetice si gradul de uzura al apartamentului. Nu ignora detalii importante precum instalatiile sanitare sau electrice, lucru care este valabil si in cazul apartamentelor situate intr-un imobil nou.
Verifica informatiile firmei
Planuiesti sa cumperi apartamentul de la dezvoltator? Pentru a evita situatiile neplacute, este recomandat sa verifici datele firmei care se ocupa de vanzarea apartamentelor in imobilul pe care il ai in vedere. Fiecare firma trebuie sa aiba o pagina web, in care vei gasi toate informatiile de identificare:
- denumirea firmei;
- datele de inregistrare la Registrul Comertului si la Anaf;
- adresa sediului social;
- adresa punctului/punctelor de lucru;
- adresa de e-mail sau formular de contact;
- numar de contact;
- program de lucru.
Verifica datele dezvoltatorului pe un site specializat
Ai verificat daca sunt disponibile informatiile despre firma care se ocupa cu vanzarea apartamentelor, insa iti doresti sa ai mai multa siguranta inainte sa faci o astfel de achizitie? Verifica firma pe un site specializat! Pe risco.ro poti verifica in mai putin de un minut daca dezvoltatorul prezinta risc de insolventa, are procese in instanta, are datorii la stat sau a inregistrat pierderi in ultimii ani. Toate aceste informatii sunt extrem de utile, deoarece te ajuta sa eviti firmele care nu sunt serioase si astfel sa eviti neplacerile.
Asigura-te ca toate actele sa fie in regula
Ai gasit apartamentul potrivit si vrei sa il cumperi? Asigura-te ca toate actele sunt in regula! Pentru a finaliza procesul de achizitie, ai nevoie de urmatoarele:
1) Cartea de identitate a administratorului societatii, actul constitutiv, certificatul de inregistrare a societatii si hotararea AGA de cumparare (Hotararea Adunarii Generale a Asociatilor).
2) Achitarea taxelor de intabulare aferente, pentru care vanzatorul trebuie sa prezinte actele necesare
3) Cartea tehnica de constructie a imobilului.
4) Contractul de rezervare – insa acesta nu iti garanteaza ca vei deveni posesorul apartamentului.
5) Antecontractul de vanzare-cumparare, care se incheie in cazul achizitiilor pentru care se plateste un avans.
6) Contractul de vanzare-cumparare.
7) Procesul verbal d epredare-primire.
8) Situatia drumului de acces la proprietate.
Indiferent daca intentionezi sa cumperi un apartament direct de la dezvoltator sau de la o persoana fizica, este extrem de important sa verifici toate detaliile. Cere pareri avizate in cazul in care ai neclaritati si verifica de doua ori toate datele care iti sunt oferite.
Nu ai gasit un apartament care sa se incadreze in standardele tale? Daca achizitia nu este urgenta, cel mai indicat este sa amani cumpararea apartamentului.
Achizitionarea unui apartament este o decizie importanta si o responsabilitate pe termen lung, motiv pentru care trebuie sa iei in calcul toate posibilitatile si sa acorzi maxima atentie chiar si celor mai nesemnificative detalii. Nu face compromisuri doar de dragul de a-ti cumpara rapid un apartament!
Te-ar putea interesa si: Cum sa nu iei teapa cand pleci in vacanta!