Sa ai acelasi job pentru o perioada foarte lunga poate avea atat avantaje, cat si dezavantaje. Siguranta locului de munca este pe primul loc si, ce-i drept, odata ce ai o vechime destul de mare in firma, ajungi sa cunosti mult mai bine procedurile, sa dezvolti relatii sanatoase cu sefii, colaboratorii si colegii de birou si, de ce nu, sa faci progrese. Dar ce se intampla atunci cand simti ca incepi sa te plafonezi si iti lipseste motivatia?
Poate ca ti s-a intamplat si tie sa ajungi in acel punct in care simti ca nu faci niciun progres, ca nu mai te motiveaza salariul, ca mediul de munca nu mai este unul pe placul tau sau ca sansele de a avansa sunt destul de mici. Indiferent in ce domeniu lucrezi si ce functie ai, toate aceste stari sunt perfect normale, iar de regula ele apar din cauza ca nu faci des schimbari sau nu abordezi alte strategii.
Lipsa motivatiei la job poate da nastere unor frustrari destul de mari, iar productivitatea va fi si ea afectata. Daca iti lipseste motivatia, sunt sanse foarte mari sa nu te mai implici 100% in proiectele pe care le desfasori, sa faci greseli, sa omiti detalii importante sau pur si simplu sa nu te simti bine ca trebuie sa te trezesti in fiecare dimineata si sa mergi intr-un loc in care nu te mai regasesti.
Ce este de facut?
Numeroase studii au demonstrat ca bunastarea angajatilor este foarte importanta in orice companie, pentru ca de ei depinde livrarea proiectelor si cresterea profiturilor. Si totusi, pentru unii dintre noi este foarte greu sa gasim noi motiveze care sa ne ajute sa rezistam in acelasi loc luna de luna si an de an.
Daca si tie iti lipseste motivatia la job, insa nu consideri ca este momentul potrivit sa iti schimbi locul de munca, poti apela la cateva trucuri care te vor ajuta sa te simti mai bine si sa iti desfasori cu mai mult spor activitatile profesionale.
Iata, asadar, sase sfaturi care te vor ajuta sa faci progrese:
1. Gandeste pozitiv
Poate ca ti s-a intamplat sa ai o zi mai grea, o interactiune mai putin placuta cu un coleg sau un feedback negativ din partea superiorilor, insa toate aceste lucruri nu ar trebui sa iti schimbe atitudinea si nici sa te descurajeze. Nu renunta la tot ce ai cladit pana intr-un punct doar pentru ca unele lucruri nu au fost pe placul tau. Gandeste-te ce s-ar intampla daca toata lumea ar renunta la proiecte si la job-uri in momentul in care ceva nu merge bine… nu se va mai putea vorbi de progres si nici de rezultate. Asadar, indiferent cu ce situatii te confrunti, gandirea pozitiva te ajuta sa iti pastrezi motivatia la job si sa privesti imaginea de ansamblu.
2. Adu-ti aminte ca iti place ce faci
Ai job-ul visurilor tale si ai muncit foarte mult sa ajungi in acest punct? Mai mult decat atat, salariul este cel pe care ti l-ai dorit si ai si alte beneficii pe langa el? Este adevarat ca nu pot fi toate zilele la fel, insa nu lasa ca orice aspect negativ sa te descurajeze. Daca iti place job-ul pe care il ai, nu renunta la el. Sa cladesti o cariera de succes nu este deloc usor, insa pas cu pas vei reusi sa fii mai aproape de tot ce ti-ai propus, iar regula este foarte simpla: continua sa faci ce iti place! Motiveaza-te in fiecare dimineata, gaseste aspecte pozitive ale muncii tale si nu uita cate beneficii ai.
3. Recompenseaza-ti munca
Psihologii sunt de parere ca stima de sine este cea mai importanta, insa nu o poti avea decat in momentul in care incepi tu sa te apreciezi. Nu astepta ca altii sa iti aprecieze munca sau sa iti laude meritele, pentru ca sunt sanse destul de mari ca toate aceste feedback-uri pozitive sa intarzie si astfel sa iti pierzi motivatia. Ce poti sa faci? In primul rand, nu uita ca de tine depinde finalizarea unor proiecte sau respectarea unor termene, asa ca recompenseaza-te de fiecare data cand ai terminat un task important, cand ai obtinut un nou contract, cand ai adus noi clienti in firma sau ori de cate ori crezi ca ai avut o contributie importanta. Poti sa-ti daruiesti orice lucru care iti place si te incanta, iar noi te asiguram ca acest obicei va ajuta la cresterea stimei de sine si la sentimentul de implinire.
4. Iesi din zona de confort
Foarte multi oameni se confrunta cu lipsa motivatiei la job din cauza ca raman in zona de confort, acea zona in care totul este foarte bine cunoscut de ei si sunt sanse extrem de mici sa aiba parte de surprize. Daca iti lipseste motivatia la job, este foarte important sa faci tot posibilul sa iesi din zona de confort. Mai exact, incearca metode noi, aplica noi strategii sau gestioneaza-ti altfel timpul. Orice schimbare pe care o faci, indiferent cat de mica este, te va ajuta sa iesi din zona de confort si astfel vei simti ca faci ceva diferit, lucru care contribuie la motivatie.
5. Citeste carti de dezvoltare profesionala si personala
Poate ca ai auzit acest sfat de mult prea multe ori si poate ca nu il consideri important avand in vedere subiectul abordat in acest articol, insa cartile motivationale te ajuta sa te dezvolti si sa iti schimbi perceptia asupra lucrurilor si oamenilor din jurul tau. Nu trebuie sa te gandesti ca faci ceva gresit si nici ca trebuie neaparat sa faci schimbari majore in viata ta, ci este suficient sa ai o gandire deschisa si sa actionezi diferit in unele situatii, atunci cand este cazul. Vei descoperi ca foarte multe carti, in special cele de dezvoltare profesionala, enumera cateva aspecte si detalii esentiale, care in mod sigur te vor ajuta sa iti gasesti motivatia la job.
6. Dezvolta relatiile cu colegii
Vrei sa recunosti sau nu, relatiile pe care le ai cu colegii sunt cele mai importante. De ce? Pentru ca ele iti pot afecta munca sau te pot motiva sa faci progrese. Daca ai parte de neintelegeri cu unii dintre colegi sau porti deseori discutii destul de neplacute, toate aceste lucruri iti vor afecta bunastarea si astfel motivatia va incepe sa iti lipseasca. Preocuparea principala va fi legata de relatiile cu acestia si vei incepe sa faci greseli destul de mari, care vor fi observate si de sefi. Asadar, daca vrei sa iti gasesti motivatia la job, este important sa acorzi atentie si relatiilor pe care le ai cu colegii.
Te-ar putea interesa si: Prieteniile la job – cat de mult iti afecteaza cariera?