Stresul este din ce in ce mai prezent in vietile noastre. Vorbim despre stres asa cum vorbim despre nevoile noastre zilnice. Exista stres la locul de munca, exista stres in societate, exista stres in cadrul familiei, acasa. Si, ca si in cazul unei boli pentru care se cauta tratament, si in cazul stresului au aparut numeroase abordari care propun eliminarea acestuia. Una din abordari este Mindfulness – o solutie nu numai pentru stres, ci pentru intregul nostru organism.
Mintea poate fi comparata cu o maimuta care sare neincetat dintr-un copac in altul. Daca o urmarim si vrem sa o prindem, vom alerga la nesfarsit, vom obosi si, in tot acest timp, vom fi deconectati de ceea ce se intampla in jurul nostru. O alta metafora cu care este comparata mintea – o autostrada aglomerata si zgomotoasa.
Locuind in vecinatatea ei, neputand sa ne mutam departe de ea, ce solutii avem? Practic, mintea insumeaza conditionarile, memoria, dorintele, fricile, asteptarile, conflictele interioare, si altele. Natura mintii este sa fie imprastiata in multe directii.
Abordarea Mindfulness nu inseamna sa ne fortam mintea sa nu mai rataceasca, deoarece astfel ne-am alege cu siguranta cu o durere de cap. Inseamnă mai degraba sa ne dam seama cand mintea a inceput sa calatoreasca si, in cel mai bun mod, cu blandete, sa ne redirectionam atentia si sa o reconectam cu ceea ce este cel mai valoros pentru noi in acel moment, in desfasurarea vietii noastre‟, spune Carmen Moldoveanu, trainer si coach la NLP Informal (mindyourtype.com).
Astfel, devenim constienti de ceea ce se intampla in mintea noastra moment cu moment, precum si de modul in care acest lucru ne modifica experienta vietii.
„Ce le oferim oamenilor este permisiunea de a trai fiecare moment mai complet si mai asumat, si le oferim instrumentele de a aborda acest proces in mod sistematic‟, mai spune Carmen Moldoveanu, care sustine un curs de Mindfulness pentru reducerea stresului. Mai exact, participantii sunt familiarizati cu metode prin care sa-si asculte corpul si mintea, si sa inceapa sa aiba mai multa incredere in propria lor experienta. Ei pot astfel invata ca exista un anumit mod de a trai, de a privi problemele, de a face fata intregii „catastrofe‟, care poate face viata mai placuta si mai intensa, si, in plus, le poate oferi sentimentul de a fi mai in control.
Acest mod de a trai, care poate fi învatat, poarta denumirea de mod constient sau de mod atent (mindful).
Citeste continuarea articolului pe Cariereonline.ro