Cum sa creezi relatii sanatoase la job

Cum sa creezi relatii sanatoase la job

Cum te simti la locul de munca depinde in primul rand de tine. Atitudinea pe care o adopti fata de slujba ta este foarte importanta pentru a-ti crea o stare de bine si de multumire sufleteasca. Asadar, alege-ti bine locul de munca, in asa fel incat sa-ti faca placere sa te trezesti in fiecare zi de dimineata ca sa mergi la birou.

Insă, daca munca ti-o poti alege, in ceea ce priveste colegii, lucrurile nu stau chiar asa. De cele mai multe ori nu ai nici un cuvant de spus in alegerea colegilor (doar daca esti intr-o pozitie de conducere care sa-ti permita sa angajezi oamenii pe care-i doresti), dar cu toate acestea, iti poti crea relatii sanatoase la job, daca stii cum sa te comporti cu colegii tai.

Mediul in care-ti desfasori activitatea te afecteaza atat in plan mental, cat si din punct de vedere al productivitatii. Daca te intelegi bine cu colegii tai de birou, timpul trece mai usor, lucrezi cu mai multa placere si astfel ajungi sa fii mai productiv si sa ai mai mult succes in cariera. Iata cateva trucuri care te pot ajuta sa creezi relatii sanatoase cu colegii tai.

 

Relatii sanatoase la job: trucuri simple care te ajuta sa eviti conflictele

 

1. Incearca sa-ti cunosti mai bine colegii

 

Fa-ti timp sa vorbesti cu colegii tai. Alege subiecte care nu au legatura cu munca voastra si poate asa va descoperiti interese si pasiuni comune. Daca esti un introvertit, vei avea probabil nevoie de mai mult timp, insa cu rabdare, poti construi o relatie care sa dureze si in afara locului de munca.

Incearca sa te eliberezi de stresul si tensiunea inerente la locul de munca si fii deschis la comunicare. Ideal este sa incepi tu o conversatie, abordand un subiect care te intereseaza. Poate fi vorba de un animal de companie, copii, serialul TV preferat sau orice alta tema care te preocupa. Poti fi surprins sa afli ca si colegul tau are aceleasi pasiuni sau intampina aceleasi probleme ca si tine.

 

2. Ofera si castiga increderea colegilor tai

 

Mergem la birou ca sa castigam bani, insa in tot acest timp trebuie sa ne castigam si prieteni de incredere. Banii nu sunt suficienti pentru a-ti gasi fericirea si implinirea sufleteasca, pentru asta ai nevoie de prieteni si relatii sanatoase cu oamenii care-ti sunt apropiati. Un mediu pozitiv iti ofera energie pozitiva, o stare de bine si o imbunatatire a starii mentale, asadar fa tot posibilul sa te intelegi cu colegii tai de birou.

Iar pentru ca increderea este fundamentul oricarei relatii sanatoase, invata sa oferi increderea ta celorlalte persoane pentru a fi rasplatit la randul tau cu incredere.

 

3. Vorbeste frumos despre colegii tai si evita barfa

 

De multe ori, tendinta la birou este sa se creeze diverse gasti. Intotdeauna este cineva nemultumit de slujba, de sef, de salariu, de orice, iar acel cineva incearca sa atraga de partea sa cat mai multi adepti. In astfel de grupuri micile rautati devin barfe care pot crea o tensiune si o stare negativa generalizata la birou, asa ca nu intra in astfel de grupuri!

Delimiteaza-te de astfel de persoane si incearca sa-ti impui pozitia de la bun inceput. Nu intra in conversatii in care se barfeste si nu judeca pe nimeni dupa aparente. Fa complimente sincere, incearca sa vezi partea pozitiva a unei persoane sau a unei situatii, cauta si ofera solutii de imbunatatire. Incearca sa raspandesti in jurul tau optimism si pozitivism, iar acestea se vor intoarce inzecit in favoarea ta.

 

4. Ofera ajutor si impartaseste din cunostintele tale

 

 

Daca oferi ajutor unui coleg atunci cand acesta are nevoie, ii vei castiga respectul si te va ajuta sa creezi o relatie de incredere cu acesta. Nu-ti critica si nu-ti judeca colegul, ofera-i incurajari si feedback constructiv. Impartaseste din cunostintele tale cu colegii tai nu doar pentru a crea o relatie buna cu acesta, dar si pentru a crea un mediu pozitiv si propice dezvoltarii personale si profesionale.

 

5. Nu te plange sefului de comportamentul unui coleg

 

Atunci cand te plangi sefului tau ca un anumit coleg a facut ceva, risti ca superiorul tau sa te considere un plangacios, barfitor sau paracios. Incearca in primul rand sa-ti rezolvi problemele cu persoana respectiva si gandeste-te daca nu cumva si modul in care vorbesti sau te comporti cu persoana aceea influenteaza atitudinea ei fata de tine.

 

6. Fii sincer si deschis

 

O atitudine sincera si deschisa reprezinta una din cheile succesului in cariera si viata personala. Este mai usor si mai placut sa te apropii de un om sincer si sa dezvolti o relatie cu un astfel de om, din simplul motiv ca ai mai multa incredere in el. Nu poti avea o relatie cu un om care nu se destainuie niciodata si nu-si arata si cealalta fata a personalitatii sale, diferita de cea profesionala.

Multe persoane vin la serviciu, muncesc si pleaca acasa, fara sa dezvolte relatii cu colegii sai. Sa muncesti cu astfel de oameni este foarte dificil, te consuma psihic si creaza o stare de tensiune constanta. Oricat de mult ai vrea, nu poti sa delimitezi total viata personala de cea persoanala, asadar e important sa gasesti un echilibru si un mod de a le gestiona eficient pe amandoua.

 

7. Spune ”multumesc” si ”te rog”

 

Sa multumesti pentru ajutorul primit este nu numai un lucru de bun simt, dar este si o modalitate de a crea o relatie de incredere cu colegul tau. Aprecierea pe care le-o acorzi colegilor, recunoasterea meritelor acestora reprezinta conditii esentiale pentru crearea unor relatii sanatoase la job, bazate pe incredere, sustinere si respect reciproc.

Concluzie

A avea prieteni la serviciu te ajuta sa depasesti stresul si presiunea care vin la pachet cu jobul tau, dar deschide si alte usi catre avansarea ta in cariera. Empatia, comunicarea si capacitatile tale de relationare iti pot aduce implicari in proiecte noi, iti pot oferi posibilitati de promovare si astfel va fi mai usor sa obtii succesul pe care ti-l doresti.

Te-ar putea interesa si: Tipologii diferite de persoane. Cum le faci fata la job